Zece localitati au devenit statiuni balneoclimaterice(oct. 10, 2011)

Zece localitati au indeplinit conditiile necesare acordarii statutului de statiune balneoclimatica sau balneara, potrivit unui act normativ adoptat de Executiv in sedinta de miercuri.

Potrivit Ministerului Sanatatii, Hotararea privind acordarea statutului de statiune balneara si balneoclimatica pentru unele localitati si areale care dispun de factori naturali de cura urmareste completarea reglementarilor existente in domeniul asistentei medicale balneare si de recuperare.

Astfel, Baile Olanesti, Covasna, Baile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Baile Herculane, Baile Govora, Calimanesti-Caciulata si Ocna Sibiului au indeplinit conditiile necesare acordarii statutului de statiune baneoclimatica sau balneara, fiind situate in zone cu factori climatici benefici, cu conditii pentru asigurarea mentinerii si ameliorarii sanatatii, a capacitatii de munca, precum si a odihnei si reconfortarii.

Conform MS, factorii naturali terapeutici pe care aceste localitati le ofera sunt: apele minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, sulfuroase, iodate, ape oligominerale hipo si hipertermale, magneziana, ape sarate de mare concentratie, namol sapropelic, sulfuros, mofete, bioclimat sedativ de crutare sau cu nuante de excitare, climat racoros, de depresiune intramontana, fara excese termice, bioclimat excitant de stepa.

Printre afectiunile care pot fi tratate prin cure balneare se numara bolile neurologice, profesionale, endocrine, metabolice si de nutritie, degenerative si abarticulare, afectiuni cardiovasculare, afectiuni dermatologice, afectiuni hepatobiliare.