Contracte imobiliare
Conform unor statistici realizate de Comisia Europeana, doua treimi din averea oricarei natiuni europene o formeaza bunurile imobiliare, incluzand aici terenuri, constructii si elementele de infrastructura. Pe masura valorii materiale si importantei acestor bunuri vor trebui realizate contracte specifice care sa consemneze raporturile negociate intre parti privind aceste bunuri.
Societatea Dumitrescu & Asociatii consiliaza clientii sai in realizarea documentatiilor si a contractelor imobiliare pentru:
- contracte de vanzare-cumparare imobile
- contracte de inchiriere imobile
- contracte de comodat imobile
- contracte de arenda imobile
- contracte de concesiune
Daca doriti vanzarea apartamentului in care locuiti si vreti sa va asigurati ca toate detaliile tranzactiei judiciare sunt bine puse la punct, folositi atunci serviciile noastre pentru redactarea unui contract de vanzare cumparare imobiliara.
Detineti un teren agricol si intentionati sa beneficiati de acest lucru fara riscul de a va fi afectate drepturile, contactati-ne pentru conceperea unui contract de arenda personalizat. Intre alte contracte imobiliare pe care le concepem pentru clientii nostrii amintim aici despre contracte complexe de inchiriere pentru spatii comerciale sau locatii industriale precum si serviciile de asistenta in proceduri de achizitii imobiliare.
*recomandam a nu fi folosite fara consultarea noastra prealabila, ne declinam responsabilitatea.
Averea, daca nu-ti aduce fericirea, macar te ajuta sa traiesti confortabil in suferinta.
Helen Gurley Brown
Intrebari frecvente
-
Ce este proprietatea comuna aferenta unui apartament de bloc si cum se calculeaza cota acesteia raportata la intregul imobil?
Proprietatea comuna aferenta unui apartament de bloc reprezinta coproprietatea fortata asupra unor parti dintr-o constructie cu mai multe apartamente, cum ar fi casa scarii, liftul, centrala termica, holuri, subsol, planseu, destinate folosintei tuturor proprietarilor de apartamente.
Cota-parte aferenta fiecarui apartament este un raport dintre suprafata totala a constructiei si suprafata apartamentului respectiv. Astfel, un apartament care reprezinta jumatate din suprafata intregii constructii va avea o cota de 50% din partile indivize comune, in timp ce celelalte doua apartamente, avand fiecare un sfert din suprafata totala, vor avea aceeasi cota din p.i.c., respectiv 25%.
-
Care este diferenta intre contractul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct si contractul de intretinere cu clauza de uzufruct?
In practica, se face des confuzie intre contractul de vinzare-cumparare cu clauza de uzufruct si contractul de intretinere cu clauza de uzufruct.
Prin contractul de vanzare, are loc transmiterea dreptului de proprietate in schimbul unei sume de bani.
Prin contractul de intretinere, are loc transmiterea dreptului de proprietate in schimbul prestarii unei intretineri in natura. Astfel nu exista egalitate intre cele doua contracte.
Contractul poate fi numit oricum, dar daca din interpretarea clauzelor sale rezulta un alt act, acesta va fi calificat potrivit interpretarii clauzelor sale si nu potrivit denumirii sale.
-
Care sunt taxele care se platesc de catre proprietar la Inspectoratul in Constructii?
Calitatea de investitor sau de proprietar/dezvoltator al unei constructii implica plata catre Inspectoratul de Stat in Constructii a unor cote legale obligatorii.
Conform art. 40 din Legea 10/1995, investitorii sau proprietarii trebuie sa vireze lunar catre Inspectoratul de Stat in Constructii o suma echivalenta cu o cota de 0,7% din cheltuielile pentru executarea constructiilor si a lucrarilor prevazute mai sus si pentru care au obtinut autorizatii de construire.
Investitorii si proprietarii mai sunt obligati sa plateasca si o cota de 0,1% din valoarea lucrarilor autorizate, conform art. 30 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Aceasta suma este necesara acoperirii cheltuielilor pentru controlul statului in amenajarea teritoriului, urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de constructii.