Asociatii si Fundatii

Fiecare companie mijlocie din SUA detine o fundatie corporatista si gestioneaza cel putin un program de responsabilitate sociala. Apple Corp. finanteaza programe de lupta impotriva cancerului la san si SIDA, iar fundatia Bill & Melinda Gates este considerata cea mai mare organizatie de caritate din lume.

In Romania cele mai multe fonduri sunt gestionate in programele de sustinere a bisericii ortodoxe si pentru ajutorarea familiilor sarace. Asociatiile constituite de Dumitrescu & Asociatii activeaza in domeniul educatiei si promovarii culturii precum si in ecologie.

Suntem mandrii a indeplinii pentru clientii nostrii procedurile pentru:

 1. infiintare si inregistrare asociatie
 2. infiintare si inregistrare fundatie
 3. constituire societate civila profesionala
 4. acte aditionale de modificare a actelor constitutive la asociatii si fundatii
 5. asistenta si reprezentare in relatiile interne sau cu tertii pentru asociatii si fundatii

Detinem o relevanta experienta in redactarea actelor constitutive si a statutelor pentru asociatii si fundatii, inregistrarea denumirii asociatiei la Ministerul Justitiei, securizarea sediului social, obtinerea autorizatiilor specifice pentru asociatii si fundatii, obtinerea statutului de interes public, redactarea de acte modificatoare, asistenta si reprezentarea in relatia cu autoritatile pentru clientii nostrii.

*recomandam a nu fi folosite fara consultarea noastra prealabila, ne declinam responsabilitatea.

Cel mai grandios lucru in univers este un om bun care se lupta cu restristea; totusi este unul mai mare: acesta-i omul care ii vine in ajutor.

Goldsmith


Intrebari frecvente

 • Ce acte sunt necesare pentru infiintarea unei asociatii sau fundatii?

  Actele necesare pentru infiintarea unei asociatii/fundatii sunt urmatoarele:

  • Dovada diponibilitatii denumirii obtinuta la Ministerul Justitiei;
  • Actul constitutiv al asociatiei (inscris autentic notarial);
  • Statut (inscris autentic notarial);
  • Dovada depunerii patrimoniului initial al asociatiei (eliberata de banca);
  • Contract de comodat/inchiriere pt sediu (inscris sub semnatura privata);
  • Extras carte funciara pt. sediul social;
  • Procesul verbal al adunarii constitutive al asociatiei/fundatiei si numirea membrilor Consiliului Director al asociatiei sau fundatiei.
  • Copii dupa actele de identitate ale membrilor fondatori ai asociatiei/fundatiei.
 • Care sunt costurile si durata necesare pentru infiintarea unei asociatii sau fundatii?

  Costurile necesare pentru infiintarea unei asociatii sau fundatii sunt de aproximativ 1000 lei si contin taxe notariale si taxe judiciare de timbru;

  Durata infiintarii unei asociatii sau fundatii este de aproximativ o luna de zile dar depinde in mare masura de termenul acordat de instanta de judecata si evolutia ulterioara a dosarului.

 • Cum functioneaza din punct de vedere operational si financiar o asociatie sau fundatie?

  Entitate de drept civil, asociatia actioneaza in urma hotararilor luate de Adunarea Generala a Asociatilor care dispunde de plenitudinea drepturilor si obligatiilor corelative, necesare si suficiente pentru buna functionare a asociatiei.

  Financiar, asociatia, care are prin definitie un caracter nelucrativ, nu plateste impozite asupra veniturilor obtinute in functionare. Utilizarea acestora este insa conditionata de realizarea obiectului pentru care a fost infiintata asociatia.

 • Ce se intampla cu bunurile unei asociatii/fundatii in momentul dizolvarii acesteia?

  In cazul dizolvarii asociatiei/fundatiei in cazurile prevazute de Ordonanta 26 din 31 ianuarie 2000 modificata prin OUG 16/2009, destinatia bunurilor asociatiei va fi hotarata de membrii Consiliului Director al asociatiei, cu mentiunea ca aceste bunuri vor intra in folosinta unor fundatii sau asociatii cu scop identic sau asemanator cu cel al acestei asociatii/fundatii.