Reorganizarea Fiscului, aprobata saptamana viitoare. Finantele publice locale vor fi desfiintate(iun. 23, 2013)

Directiile judetene ale finantelor publice vor fi desfiintate, iar in locul lor se vor infiinta directii regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, a caror arie de competenta va corespunde celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Ceea ce inseamna ca nu vor mai exista 42 de structuri la nivel national, ci doar 8. Potrivit declaratiilor recente ale premierului Victor Ponta, proiectul de act normativ care prevede aceste modificari a fost citit in prima lectura in cadrul sedintei Executivului de miercuri si urmeaza a fi adoptat saptamana viitoare.

Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru imbunatatirea activitatii de administrare fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost lansat recent in debatere publica de Ministerul de Finante si poate fi consultat pe pagina proprie de internet a institutiei timp de 10 zile.

Documentul a fost prezentat deja in cadrul sedintei Guvernului de miercuri, premierul Victor Ponta anuntand ca saptamana urmatoare institutia pe care o conduce il va si adopta. „Un proiect foarte important, pe care vreau sa-l citim in prima lectura, pentru ca saptamana viitoare sa-l adoptam, reorganizarea ANAF-ului, in asa fel incat toate semnele astea bune, de investitii, de crestere economica, sa se simta si in incasarile bugetare”, a declarat primul-ministru.

Conform proiectului de act normativ propus de Finante, Agentia Nationala de Administrare Fiscala se va reorganiza in perioada urmatoare, o schimbare majora fiind desfiintarea directiilor generale judetene a finantelor publice.

Astfel, potrivit documentului citat, in locul finantelor locale, in subordinea ANAF se vor infiinta directiile generale regionale ale finantelor publice, institutii publice cu personalitate juridica, a caror arie de competenta va corespunde regiunilor de dezvoltare, astfel cum au fost stabilite prin Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania.

Practic, dupa cum se precizeaza in proiectul de act normativ, noile directii regionale se vor infiinta prin transformarea directiilor generale a finantelor publice dintr-un judet, prin fuziunea prin absorbtie a celorlalte directii generale judetene ale finantelor publice din aria de competenta.

Acest lucru inseamna ca nu vor mai exista 42 de structuri la nivel national, ci doar 8, in functie de regiunile mentionate mai sus.

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, abordarea structurii regionale are ca principal obiectiv imbunatatirea performantei operationale a ANAF si diminuarea costului colectarii, in conditiile in care de la nivel central la nivel teritorial se va opera cu un numar de 8 structuri in locul celor 42 existente in prezent.

„Un aspect de mentionat este si faptul ca regionalizarea pastreaza structura de organizare pe 3 paliere (sediu central/nivel regional/nivel local in loc de sediul central/nivel judetean/nivel local), permitand, insa, un management mai bun, dar si economii importante in procesul de administrare fiscala”, se mai precizeaza in nota de fundamentare.

Noile structuri regionale vor prelua in intregime activitatea si competentele tuturor directiilor generale judetene ale finantelor publice absorbite din aria de competenta, precum si a tuturor structurilor teritoriale subordonate acestora. De asemenea, potrivit proiectului publicat de Finante, inclusiv personalul din cadrul finantelor publice locale va fi preluat in cadrul directiilor generale regionale, in limita numarului de posturi aprobat.