Preturile la produsele agricole sunt stabilite unilateral de procesatori pentru ca producatorii nu au forta de negociere(oct. 16, 2010)

Puterea de negociere net inferioara a producatorior agricoli in relatia cu procesatorii, care conduce la stabilirea unilaterala a pretului produselor agricole, precum si gradul ridicat de fragmentare a exploatatiilor agricole, tradus prin ineficienta si neprofitabilitate, sunt principalele probleme ale sectorului productiei agroalimentare, se arata intr-un raport lansat joi de Consiliul Concurentei.

Raportul “Provocarile pietei unice si concurenta in sectoare sensibile”, elaborat de Consiliul Concurentiei in colaborare cu Societatea Academica din Romania si Centrul Roman de Politici Economice, are ca obiectiv identificarea problemelor din noua domenii ale economiei nationale: energie, transport feroviar, retail, achizitii publice, comunicatii electronice, preturi reglementate, productie agroalimentara, asigurari si gaze naturale.

“Speram ca acest raport sa suscite un real interes in vederea identificarii celor mai adecvate masuri pentru cresterea gradului de concurenta, scaderea preturilor si diversificarea optiunilor consumatorilor”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Potrivit raportului, preturile din pietele reglementate cresc mai repede decat preturile de pe pietele libere, ceea ce demonstreaza ca autoritatile de reglementare nu au forta necesara pentru a impune agentilor economici criterii de eficienta economica.

In ceea ce priveste sectorul productiei agroalimentare, analizele CC au evidentiat cel putin trei probleme majore, pe relatia producator-procesator, cu impact asupra nivelului de competitivitate si performanta. Mai exact, Consiliul Concurentei face referire la gradul ridicat de fragmentare a exploatatiilor agricole, concretizat intr-un numar foarte mare de exploatatii agricole individuale, de dimensiuni mici.

De asemenea, CC se refera si la puterea de negociere inegala intre producatori si procesatori, in defavoare celor dintai, ceea ce conduce la stabilirea unilaterala a pretului produselor agricole sau la impunerea de conditii dezavantajoase pentru fermier si chiar la lipsa contractelor.

La cele doua probleme se adauga si reticenta producatorilor agricoli fata de sistemul de asociere practicat in alte state din blocul comunitar.

Piata de retail este deschisa, dinamica, concurentiala, cu bariere relativ reduse pentru intreprinderi, fara posibilitatea ca vreunul dintre marii retaileri sa manifeste putere de piata mai mare decat restul competitorilor. Insa, exista o serie de reglementari care limiteaza buna functionare a mecanismelor de piata, din punct de vedere concurential, astfel incat autoritatea de concurenta sustine ca toate elementele care nu permit transferul de bunastare catre consumatorul final sa fie eliminate din actele normative, se mai arata in raportul citat.

Domeniul achizitiilor publice si concesiunilor este, potrivit expertilor in concurenta, o zona expusa riscului de practica anti-competitiva, mai ales prin distorsiunile provocate de coruptie, sectorul fiind principalul mecanism de interactiune public-privat, in ceea ce priveste alocarea de resurse.

Potrivit raportului, piata de electricitate este competitiva, desi marii producatori de energie sunt controlati de stat. Totusi, de cele mai multe ori, concurenta reala, benefica pentru consumator, este denaturata de abordarile institutiilor publice in ceea ce priveste politica de preturi reglementate pentru consumatorii captivi, concentrarile economice proiectate si reglementari suboptime pentru reteaua de transmisie.

Existenta jucatorilor mari pe piata de gaz poate conduce la aparitia unor intelegeri anticoncurentiale de impartire a pietei, precizeaza reprezentantii CC, iar autoritatea de concurenta va urmari comportamentul operatorilor din domeniu, astfel incat sa favorizeze intrarea unor noi jucatori pe piata. Mai mult, pentru o mai buna functionare a pietei, Consiliul Concurentei sustine utilitatea organizarii unei burse a gazelor naturale.

La conferinta de lansare a raportului au fost prezenti, printre altii, si comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, precum si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.