Peste 100 de firme, anchetate ca au evitat plata taxelor pe salarii pentru angajati prin incheierea de asigurari de viata(iul. 13, 2013)

Peste o suta de firme sunt anchetate ca au evitat plata contributiilor de asigurari sociale pentru propriii angajati prin incheierea de asigurari de viata, potrivit unui comunicat al DIICOT, publicat recent. Procurorii au estimat ca prejudiciul la bugetul de stat, pentru perioada 2012-2013, este de sase milioane de euro.

Peste o suta de societati comerciale din 26 de judete ale tarii si din Bucuresti sunt suspectate ca au evitat sa achite contributiile de asigurari sociale pentru propriii angajatii, platind in schimb aceste dari prin intermediul politelor de asigurare de viata, incheiate la BCR Asigurari de Viata.

Conform comunicatului, firmele au platit polite de asigurare de viata pentru angajati, iar asiguratorul a permis rascumpararea acestora mai devreme de termenul legal de sase luni de la incheierea contractului.

Procurorii DIICOT au precizat ca societatile comerciale au achitat contravaloarea politelor de asigurare pentru angajati, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de „rascumpararea clauzei suplimentare” si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare.

“Societatea de asigurare implicata, dupa retinerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct in conturile angajatilor, avand drept unic scop sustragerea partiala a angajatorilor de la plata contributiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurari sociale, somaj s.a. si a impozitului pe venit, aferente retributiilor lunare acordate salariatilor, prin ascunderea sursei impozabile”, se arata in comunicatul DIICOT.

Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au explicat ca asigurarile de viata incheiate de BCR Asigurari de Viata sunt asigurari facultative, iar drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare.

Prin urmare, drepturile asiguratilor la rascumparari partiale sau totale sunt prevazute in contractele de asigurare, dar trebuie sa respecte prevederile legale, adica este interzisa rascumpararea partiala mai devreme de sase luni de la incheierea contractului, au continuat sursele citate.