Notiuni generale despre procedura de obtinere a autorizatiei de mediu in Romania(feb. 5, 2024)

Procedura de obtinere a autorizatiei de mediu in Romania este reglementata, intre altele de Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale si Hotararea de Guvern nr. 757/2010 pentru aprobarea Normelor privind evaluarea impactului asupra mediului. Aceste norme sunt aliniate la legislatia europeana privind protectia mediului.

Iata o privire generala asupra pasilor pe care trebuie sa-i urmezi pentru a obtine o autorizatie de mediu in Romania:

1. Evaluarea Impactului asupra Mediului: Daca activitatea pe care o desfasori este inclusa in anexa I a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, este posibil sa fie necesar sa efectuezi o Evaluare a Impactului asupra Mediului. Acest studiu este obligatoriu pentru anumite proiecte, cum ar fi cele care implica industria chimica, energetica, extractia de minerale etc.

2. Documentatia pentru obtinerea autorizatiei de mediu: Trebuie sa elaborezi o documentatie detaliata referitoare la tehnologiile utilizate, procesele implicate si masurile de protectie a mediului. Aceasta documentatie va trebui sa fie depusa odata cu cererea de autorizatie.

3. Cererea de autorizatie: Completezi o cerere de autorizatie, care trebuie sa cuprinda informatii referitoare la activitatea ta, tehnologiile utilizate, materialele folosite, emisiile, impactul asupra mediului si masurile luate pentru reducerea impactului.

4. Depunerea documentatiei: Documentatia pentru obtinerea autorizatiei de mediu si cererea aferenta trebuie depuse la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) din judetul in care se desfasoara activitatea.

5. Evaluarea si aprobarea: Autoritatile, in principal Agentia pentru Protectia Mediului, vor evalua documentatia depusa si vor verifica conformitatea cu cerintele legale. Pot exista etape de clarificare sau ajustare a documentatiei inainte de acordarea autorizatiei.

6. Monitorizare si raportare: Dupa obtinerea autorizatiei, operatorul trebuie sa implementeze masurile stabilite si sa asigure monitorizarea continua a impactului asupra mediului. De asemenea, trebuie sa furnizeze rapoarte periodice autoritatilor competente.

Este important sa verifici legislatia actuala si sa contactezi Agentia pentru Protectia Mediului din judetul tau pentru a obtine informatii specifice si actualizate referitoare la procedurile de obtinere a autorizatiei de mediu in Romania.

Sarcina de a parcurge procedura pentru obtinerea autorizatiei de mediu poate fi o sarcina dificila pentru cineva lipsit de experienta necesara, asadar apelarea la un consultant de mediu poate fi o solutie rapida si eficienta. Sa nu uitam ca desfaurarea neautorizata a unei activitati economice care necesita autorizare este apreciata ca fiind contraventie si este sanctionata cu amenda. In situatia in care veti alege colaborarea cu un consultant, societatea Dumitrescu & Asociatii va sta la dispozitie.