Modificarile la Legea Urbanismului: Investitorii care au construit ilegal au un an sa intre in legalitate(feb. 20, 2011)

Investitorii care au construit ilegal pot intra in legalitate pana la 1 ianuarie 2012, reiese din modificarile aduse la Legea Urbanismului prin Ordonanta 7/2011, publicata in Monitorul Oficial vineri, 11 februarie 2011. Desi ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, declara in presa ca prin interzicerea intrarii in legalitate doreste sa inlature aceste practici, prin aceasta prevedere, Guvernul ii lasa pe investitorii care au incalcat autorizatiile de construire sa se acopere in acte inainte de intrarea in vigoare a acestor prevederi. Dupa aceasta data, constructiile ridicate ilegal vor fi demolate.

„Nu pot fi initiate si aprobate documentatii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire”, prevede unul dintre amendamentele la Legea Urbanismului. Aceasta prevedere va intra insa in vigoare abia in 1 ianuarie 2012 (Art. VIII din Ordonanta 7/2011).

Pana acum legea, prevedea demolarea constructiilor ilegale sau introducerea lor in egalitate. Astfel, investitorii care nu obtineau pe cale legala cateva etaje in plus, le construiau ilegal, plateau o amenda simbolica, dupa care aveau posibilitatea sa obtina autorizatie de construire pentru ele si sa intre in legalitate. In Bucuresti nu a fost demolata decat o singura constructie pentru ca nu avea acte: casa ridicata în apropiere de pista de aterizare a avioanelor de pe Aeroportul Baneasa. Nu mai puteau ateriza avioanele din pricina ei.

Datorita posibilitatii de intrare în legalitate, cartiere superbe ale Bucurestiului au fost distruse, fara ca nimeni sa poata face mare lucru. Mai mult, daca un astfel de investitor „destept” a facut un bloc de zece etaje între case, ilegal, vecinii vor cauta si ei sa faca acelasi lucru, deoarece constructia lui a devenit legala si s-a creat astfel un nou regulament de construire.