Milioane de tone din recolta Romaniei, trimise in Europa sau in tarile arabe(aug. 29, 2017)

E un an bun pentru agricultura, unde s-au inregistrat productii record, la grau, orz, rapita sau floarea soarelui.
Insa doar o parte din recolta va ramane in tara, spun agricultorii, care vor trimite milioane de tone de cereale, in vestul Europei sau in tarile arabe. Multi fermieri si-au construit silozuri si isi permit sa tina cerealele pana cand le creste pretul.

Cine a mizat anul acesta pe floarea soarelui va iesi cu profit bun. Este si cazul unui agricultor din Timis care a cultivat 400 de hectare.

Mircea Hodoșan, agricultor: “Floarea soarelui va fi recoltata, va fi vanduta unui dealer local si dealerul local o va vinde unei multinationale, pentru ca multinationalele fac comertul cu cereale indeosebi, in Romania, floarea soarelui, soia si rapita din vest: in Ungaria, Austria, Germania, cam astea sunt tintele de export.”

Roxana Degianski, agricultor: “Noi o vindem direct din camp, dar este destul de rentabil si sa o depozitam cand preturile vor fi un pic mai mari.”

Productie buna a fost si la orz. Potrivit Ministerului Agriculturii, in aceasta vara au fost recoltate peste doua milioane de tone, cea mai mare cantitate din ultimii 23 de ani.

Din camp, cerealele ajung apoi in silozuri. Marii fermieri si-au construit depozitele lor, inclusiv cu fonduri europene, ca sa nu mai piarda bani apeland la silozurile intermediarilor.

Pantin Jiva, inginer: ”Cumparatorii prefera marfa din silozuri pentru ca este pregatita, adusa la stas la parametri ceruti de ei. Nu sunt probleme de mucegai, de diferite boli, impuritati, corpuri straine.”

Vasile Lungu din Iasi spune ca investitia in asemenea depozite este una rentabila. Cerealele pot fi tinute si trei ani.
Din silozuri, cerealele pleaca in vestul Europei sau in portul Constanta.

Pentru al doilea an consecutiv Portul Constanta se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste transportul de cereale. Am exportat cel putin 5 milioane tone de grau, ovaz sau floarea soarelui in cel putin 20 de state, printre care Albania, Algeria, Bangladesh, Kuweit, Liban sau Pakistan.

Cerealele reprezinta o treime din cantitatea de marfuri care tranziteaza portul Constanta.