Limbajul de programare din IT nu poate fi protejat prin dreptul de autor(mai 5, 2012)

Dobanditorul unei licente a unui program are, in principiu, dreptul de a analiza, de a studia si de a testa functionarea sa pentru a stabili ideile si principiile care se afla la baza acestuia, au decis magistratii Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Societatea SAS Institute Inc. a dezvoltat sistemul SAS, un set integrat de programe care permite utilizatorilor sa desfasoare operatiuni de prelucrare si analiza de date, in special analize statistice. Componenta esentiala a sistemului SAS este denumita Base SAS. Aceasta permite utilizatorilor sa scrie si sa ruleze programe de aplicatie (cunoscute si sub denumirea „scripturi”), scrise in limbajul de programare SAS care permite prelucrarea datelor.

Societatea World Programming Ltd (WPL) a considerat ca exista o piata potentiala pentru un software alternativ capabil sa execute programe de aplicatie scrise in limbajul SAS. WPL a creat astfel World Programming System (WPS). Acesta din urma emuleaza o mare parte a functionalitatilor componentelor SAS, in sensul ca, exceptand cateva aspecte minore, WPL a incercat sa asigure ca aceleasi inputuri (intrari de date in sistem) sa produca aceleasi outputuri (iesiri de date). Acest lucru ar permite utilizatorilor sistemului SAS sa ruleze prin intermediul „World Programming System” scripturile pe care le-au dezvoltat pentru a fi utilizate cu sistemul SAS.

Pentru a crea programul WPS, societatea WPL a achizitionat in mod legal copii ale versiunii didactice a sistemului SAS, furnizate sub o licenta potrivit careia drepturile titularului erau limitate la folosirea in alte scopuri decat productia. WPL a utilizat si a studiat aceste programe pentru a intelege functionarea lor dar nu exista niciun indiciu pe baza caruia sa se poata pretinde ca WPL a avut acces la codul sursa al componentelor SAS sau a copiat acest cod sursa.

SAS Institute a introdus o actiune la High Court of Justice (Regatul Unit), solicitand sa se constate ca WPL a copiat manualele si componentele sistemului SAS, cu incalcarea drepturilor de autor si a termenilor licentei versiunii didactice. In acest context, High Court solicita opinia Curtii de Justitie cu privire la intinderea protectiei juridice conferite de dreptul Uniunii programelor pentru calculator, in special daca aceasta protectie se extinde la functionalitatea si la limbajul de programare.

Curtea aminteste, in primul rand, ca directiva privind protectia juridica a programelor pentru calculator1 extinde protectia prin dreptul de autor la toate formele de exprimare a creatiei intelectuale proprii autorului unui program pentru calculator. In schimb, ideile si principiile care se afla la baza oricarui element al unui program pentru calculator, inclusiv cele care se afla la baza interfetelor sale, nu sunt protejate prin dreptul de autor in temeiul directivei mentionate.

In consecinta, titularul dreptului de autor asupra unui program pentru calculator nu poate impiedica, prin invocarea contractului de licenta, ca persoana care a achizitionat aceasta licenta sa analizeze, sa studieze sau sa testeze functionarea respectivului program in vederea identificarii ideilor si a principiilor care stau la baza oricarui element al programului, atunci cand efectueaza acte acoperite de aceasta licenta, precum si actele de incarcare si de rulare necesare utilizarii programului si cu conditia ca persoana respectiva sa nu incalce drepturile exclusive ale titularului dreptului de autor asupra programului mentionat.

In plus, potrivit Curtii, nu exista o incalcare a dreptului de autor atunci cand, precum in speta, dobanditorul legal al licentei nu a avut acces la codul sursa al programului pentru calculator, ci s-a limitat la analiza, la studiul si la testarea acestui program, pentru a reproduce functionalitatea sa intr-un al doilea program.