In 2010, Romania a platit peste 100 de milioane de euro pentru „comitete si comitii” internationale(sept. 18, 2011)

In timp ce in Marea Neagra si in Delta Dunarii sunt specii de plante si animale pe cale de disparitie, bani de la buget au fost acordati pentru habitatele din Marea Mediterana si pentru conservarea pasarilor de balta african-eurasiatice. In plus, unele ministere au ramas fara bani pentru trimiterea delegatiilor oficiale la reuniunile internationale, in urma reducerilor bugetare, dar avand cotizatiile platite la zi.

Zeci de organizatii si institutii internationale au beneficiat, anul trecut, de cotizatii in valoare de 110 milioane de euro de la ministerele Cabinetului Boc.

O ancheta a Fin.ro scoate la iveala ca beneficiile obtinute de tara noastra de pe urma unora dintre afilieri sunt dificil de cuantificat.

Asta din cauza ca sume importante de bani au fost alocate si pentru unele institutii al caror domeniu de activitate nu are o legatura directa cu tara noastra.

Au existat si situatii in care ministerele nu au avut banii necesari pentru deplasarea specialistilor la reuniunile internationale, urmare a faptului ca guvernul a decis, anul trecut, sa reduca cu 20% cheltuielile cu bunurile si serviciile.

Ministerele care au contribuit, anul trecut, cu cele mai mari sume de bani la bugetele organizatiilor si institutiilor de peste hotare sunt: Ministerul Finantelor Publice (43,1 milioane de euro), Ministerul Apararii Nationale (33,7 milioane de euro), Ministerul Educatiei (14,4 milioane de euro) si Ministerul Afacerilor Externe (11,3 milioane de euro).

La polul opus, ministerele cu cele mai mici cotizatii sunt: Ministerul Sanatatii (256.538 de euro), Ministerul Comunicatiilor (217.736 de euro), Ministerul Muncii (201.285 de euro) si Ministerul Dezvoltarii Regionale (170.149 de euro).

Plata cotizatiilor la unele institutii precum Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia Mondiala a Sanatatii, NATO sau Banca Europeana de Investitii este mai mult decat necesara, fiind o chestiune ce tine de prestigiu national, dar si o obligatie ce deriva din tratatele internationale la care Romania este parte.

Dar sunt si situatii in care o parte din bani au fost alocati pentru organizatii sau institutii al caror domeniu de activitate nu are o legatura directa cu interesele tarii noastre si astfel nu pot sa ne aduca un beneficiu concret.

De exemplu, au fost finantate cercetarile stiintifice din Marea Mediterana si conservarea unor specii de pasari de apa african-eurasiatice. Asta in timp ce in Marea Neagra si in Delta Dunarii exista numeroase specii de plante si animale pe cale de disparitie.

De asemenea, sume importante de bani au fost alocate pentru promovarea intereselor culturale franceze, in timp ce, spre exemplu, pentru romanii din Valea Timocului niciodata nu s-au gasit fondurile necesare.

Astfel, fonduri au ajuns la Conventia Internationala pentru Exploatarea stiintifica a Marii Mediterane (32.650 de euro), Organizatia Europeana Mediteraneana pentru Protectia Plantelor (72.620 de euro), Acordul privind conservarea pasarilor de apa african-eurasiatice (2.000 de euro), Afilierea Romaniei la Conferinta ministrilor tineretului si sportului din tarile de expresie franceza (27.300 de euro) s.a.m.d.