Firmele de prelucrarea lemnului vor trebui sa se conformeze normelor de protectia mediului si sa obtina autorizatia corespunzatoare(feb. 27, 2024)

In general, o firma care se ocupa de prelucrarea lemnului poate fi supusa obligatiei de a obtine o autorizatie de mediu în Romania. Activitatile de prelucrare a lemnului pot avea potentialul de a genera emisii sau deseuri care pot afecta mediul înconjurator, iar autorizatia de mediu este necesara pentru a asigura ca aceste activitati sunt desfasurate în conformitate cu reglementarile si normele de protectie a mediului.

Activitatile de prelucrare a lemnului care pot necesita autorizatie de mediu includ, dar nu se limiteaza la, urmatoarele:

1. Fabricarea mobilei: Productia de mobila din lemn sau din materiale combinate, utilizand diferite tehnici de prelucrare, precum taierea, rindeluirea, lipirea, vopsirea, lacuirea etc.

2. Productia de placi de lemn si furnir: Activitati care implica productia de placi de lemn, furnir sau alte materiale lemnoase prelucrate.

3. Taierea si prelucrarea lemnului: Aceasta include operatiuni de taiere a lemnului, rindeluire, debitare, frezare si alte operatiuni de prelucrare mecanica.

4. Fabricarea materialelor lemnoase de constructii: Productia de materiale lemnoase destinate constructiilor, cum ar fi grinzi, scanduri, plinte, panouri etc.

5. Productia de cherestea: Activitati care implica prelucrarea lemnului pentru a obtine cherestea în diverse dimensiuni.

6. Fabricarea articolelor lemnoase de interior sau exterior: Productia de obiecte sau articole lemnoase destinate utilizarii interioare sau exterioare, cum ar fi usi, ferestre, grilaje, balustrade etc.

7. Productia de paleti si ambalaje din lemn: Activitati care implica fabricarea paletilor sau a altor ambalaje din lemn pentru diverse industrii.

8. Uscarea lemnului: Operatiuni de uscare a lemnului pentru a îmbunatati proprietatile sale si pentru a pregati materialul pentru prelucrare ulterioara.

Este important sa tineti cont ca aceasta este o lista generala si ca fiecare activitate specifica poate avea cerinte particulare în functie de caracteristicile sale exacte si de amploarea impactului asupra mediului. Recomandarea este sa consultati Agentia pentru Protectia Mediului din judetul tau sau un consultant de mediu si sa verificati legislatia specifica pentru a determina exact daca activitatea dumneavoastra de prelucrare a lemnului necesita sau nu autorizatie de mediu.

Procesul de obtinere a autorizatiei de mediu implica de obicei urmatorii pasi:

1. Evaluarea activitatii:

Determinarea daca activitatile desfasurate de firma de prelucrare a lemnului se încadreaza în categoria care necesita autorizatie de mediu.

2. Documentatia tehnica:

Elaborarea unei documentatii tehnice care sa includa informatii detaliate despre procesele de prelucrare a lemnului, tehnologiile utilizate, masurile de protectie a mediului si gestionarea deseurilor.

3. Depunerea cererii:

Completarea unui formular de cerere specific pentru autorizatia de mediu si depunerea acestuia la Agentia pentru Protectia Mediului din judetul în care se desfasoara activitatea.

4. Evaluarea de catre agentie:

Agentia pentru Protectia Mediului va evalua cererea si documentatia depusa, tinand cont de conformitatea cu normele de mediu.

5. Monitorizarea si raportarea continua:

Daca autorizatia este acordata, firma trebuie sa implementeze masurile stabilite si sa asigure monitorizarea continua a impactului asupra mediului, furnizand rapoarte periodice autoritatilor competente.

Este important sa va informati cu privire la reglementarile specifice si sa consultati Agentia pentru Protectia Mediului locala sau un consultant de mediu pentru a obtine informatii actualizate si detaliate cu privire la cerintele specifice pentru autorizatia de mediu în cazul activitatilor de prelucrare a lemnului. Puteti lua in calcul si optiunea de a angaja un consultant de mediu care sa va ajute in demersul, nu intotdeauna usor pentru obtinerea autorizatiei de mediu.