Danezul care vinde romanilor terenuri in Romania(apr. 10, 2015)
Danezul Erik Jantzen, unul dintre cei mai activi investitori straini pe piata terenurilor din Romania, a iesit iar la cumparaturi. Prin mai multe firme pe care le controleaza a achizitionat in ultimele luni mai multe terenuri de cateva hectare in judetul Constanta. Pana acum, fermierul s-a implicat in tranzactii insumand peste 28.000 de hectare in toata tara, dar are si propria ferma vegetala.
Terenurile de calitate si preturile inca mici comparativ cu celelalte state europene l-au atras inca din 2006 pe danezul Erik Jantzen in Romania. De atunci, a cumparat in mod discret zeci de mii de hectare de teren, pe care, fie le-a cultivat, fie le-a arendat, fie le-a vandut mai departe, dupa ce le-a compactat si a pus la punct toate actele necesare. In ultimele luni, potrivit datelor Directiilor Agricole Judetene, fermierul a iesit din nou la cumparaturi, achizitionand prin mai multe societati comerciale, printre care Chirnoproject SRL, Chirnogeni Farmland SRL sau Dobrogea Black Soll mai multe terenuri de cateva hectare in localitatea Chirnogeni din judetul Constanta. Omul de afaceri nu comenteaza despre aceste ultime investitii, dar reconfirma interesul pentru sectorul agricol din Romania.’ „Jantzen Development (companie detinuta de Erick Jantzen n. red.) s-a implicat in tranzactii insumand mai mult de 28 000 de hectare in toata tara, proiecte detinute de mine si de partenerii mei, dar si proiecte detinute de alti investitori, clientii nostri”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Erik Jantzen, fermierul care detine in Ialomita o ferma de aproximativ 5.000 de hectare, dar si aproximativ 2.500 de hectare in Constanta.
Ce se intampla cu pretul terenului
Jantzen considera ca evolutia preturilor la terenurile din Romania este o necunoscuta, intrucat sunt multe variabile de luat in calcul. „Nu este nicio indoiala ca pretul terenului agricol a crescut pe parcursul ultimilor zece ani, fenomenul fiind similar si in alte tari din Europa Centrala si de Est. Printre factorii care au influentat aceasta tendinta se numara cresterea nivelului de profesionalizare a fermierilor (implicit productivitate si venituri mai mari), subventiile europene in crestere, atat cele directe la hectar cat si cele pentru investitii care le-au permis agricultorilor sa isi modernizeze utilajele si echipamentele. Pretul de vanzare a recoltelor a jucat, de asemenea, un rol important. Cred ca acestea sunt principalele explicatii pentru cresterea pretului pe parcursul ultimilor ani, deoarece, in mod firesc, pretul terenului este derivat in primul rand din potentialul lui de productie. De cativa ani exista si un interes in crestere pentru finantarea fermierilor romani din partea bancilor si a institutiilor financiare nebancare, iar pentru ca ratele de dobanda au valori mai mici, multi dintre ei folosesc aceste oportunitati si investesc in teren pentru a-si securiza afacerile. In ceea ce priveste o posibila viitoare crestere a preturilor terenurilor din Romania, cred ca cea mai mare influenta o vor avea in continuare factorii mentionati si prefer sa nu formulez o alta estimare”, explica omul de afaceri danez.
Cine mai cumpara teren in Romania
In ceea ce priveste interesul pentru tranzactiile cu terenuri, Jantzen spune ca tot mai multi fermieri romani incep sa cumpere pentru a se extinde si a-si securiza exploatatia agricola. Si investitorii strainii sunt insa in continuare interesati, fie ca exploateaza singuri sau il dau in arenda. „Am intalnit investitori din multe tari, inclusiv din Statele Unite, Danemarca, Olanda, Turcia, Liban, Franta, Austria, Germania, Italia, Marea Britanie etc.”, spune Jantzen, potrivit caruia investitorii in terenuri, fie ei romani sau straini, se confrunta inca cu numeroase probleme. „Chiar daca avem aproape 10 ani de experienta in Romania, intalnim frecvent noi situatii. Chiar si asa putem grupa principalele probleme in cateva categorii: probleme legate de cadastru (sunt multe comune in Romania care nu au planuri parcelare aprobate), probleme legate de exploatarea terenului (sunt multe parcele exploatate pe baza de intelegeri verbale, iar asta ingreuneaza de multe ori identificarea sau exploatarea terenului achizitionat), gradul de fragmentare, durata tranzactiilor, birocratia, lipsa unor documente legate de istoricul titlului de proprietate etc.”.
Erik Jantzen gestionat o ferma in Danemarca mai bine de 20 de ani si, incepand cu 1997 s-a implicat in infiintarea catorva proiecte agricole semnificative in Europa Centrala si de Est, mai exact in Cehia si Slovacia.