Brevetele ar putea fi recunoscute in toate tarile UE(dec. 17, 2010)

Obtinerea unui brevet in Europa este de zece ori mai costisitoare decat in SUA, din cauza validarii la nivel national si a costurilor aferente traducerii, situatie care descurajeaza cercetarea, dezvoltarea si inovarea si submineaza competitivitatea Europei. Astfel, Comisia Europeana a prezentat, in aceasta saptamana, o propunere in vederea instituirii unei protectii a brevetului unitar in UE.

Aceasta protectie a brevetului unitar ar permite statelor membre care doresc acest lucru sa instituie de comun acord un brevet valabil in toate tarile participante, care sa poata fi obtinut printr-o singura cerere.

Propunerile Comisiei privind un brevet unic european fac obiectul discutiilor de mai bine de un deceniu. Exista, insa, blocaje la nivelul Consiliului in ce priveste aspectele lingvistice. Comisia a incercat sa deblocheze situatia, prin propunerea sa din iunie 2010, privind cerintele de ordin lingvistic referitoare la brevetul european. Insa deoarece Consiliul de ministri al UE nu a reusit sa ajunga la un acord unanim cu privire la cerintele lingvistice referitoare la brevetul european, Comisia inainteaza in prezent o propunere prin care solicita posibilitatea de a se recurge la „cooperarea consolidata” in acest domeniu, in conformitate cu tratatele UE.

„Depunerea de cereri de brevete in Europa reprezinta un demers costisitor si complicat, fiind astfel accesibil doar intreprinderilor care au buzunare adanci”, a afirmat Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii.

„Realitatea inacceptabila este aceea ca, in medie, inovatorii isi valideaza si protejeaza brevetele in doar 5 din cele 27 de state membre, din cauza costurilor ridicate. Inventatorii europeni nu mai pot astepta. De aceea Comisia propune ca unele state membre sa poata avansa in directia protectiei brevetului unitar, iar eu sper ca toate statele membre vor adera cu timpul la acest nou sistem. In orice caz, companiile nu vor fi discriminate si vor avea posibilitatea de a depune o cerere pentru obtinerea brevetului european in conditii echitabile, indiferent din ce tara provin”, a adaugat comisarul.

Situatia actuala in materie de brevete in Europa

Actualul sistem european de brevetare este foarte costisitor si complex, in special in ce priveste cerintele legate de traducere. Oficiul European pentru Brevete (OEB) – un organism al Organizatiei Europene de Brevete, organizatie interguvernamentala compusa din 38 de tari (EU 27 + alte 11 tari europene) – examineaza cererile de brevete si este responsabil de acordarea brevetelor europene daca sunt indeplinite conditiile necesare. Insa, pentru ca brevetul acordat sa fie valabil intr-un stat membru, inventatorul trebuie sa solicite validarea acestuia la nivel national in fiecare tara in care este necesara protectia brevetului. Acest proces presupune costuri administrative si de traducere suplimentare considerabile.

Un brevet european validat in nu mai mult de 13 state membre poate costa pana la 18 000 EUR, din care 10 000 EUR reprezinta doar costul traducerii. S-a creat astfel situatia in care costul unui brevet european este de zece ori mai ridicat decat cel al unui brevet american, care costa in medie 1 850 EUR. Din cauza acestor costuri, majoritatea inventatorilor nu isi valideaza brevetul decat intr-un numar foarte limitat de state membre.