Dolarul va ajunge la paritate cu euro în 2017(ian. 24, 2017)

Dolarul american ar putea ajunge la paritate cu moneda euro în 2017 ca urmare a directiilor diferite în care vor evolua ratele dobanzilor pe cele doua maluri ale Atlanticului, a apreciat luni economistul sef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius, informeaza CNBC.

Potrivit lui Jan Hatzius, Rezerva Federala americana ar putea sa majoreze de trei ori dobanda de referinta în 2017, ceea ce va creste diferenta fata de pozitia de mentinere neschimbata a dobanzilor în Europa.

‘Principalul motor este diferentialul de dobanda. Daca avem dreptate ca Fed va majora dobanzile mai mult decat se asteapta pietele, acesta este un bun indicator de urmarit’, a declarat Jan Hatzius la o conferinta organizata la Londra.

Potrivit lui Jan Hatzius, Goldman Sachs crede ca exista 35% sanse pentru ca o prima majorare de dobanda sa fie anuntata de Fed chiar în luna martie. Economistul crede ca motivul principal care sta la baza accelerarii ritmului de majorare a dobanzilor dupa un deceniu de inertie este situatia buna a economiei care se îndreapta spre obiectivele Fed.

În schimb, în ceea ce priveste Europa, Jan Hatzius nu se asteapta la o majorare a dobanzii din partea Bancii Centrale Europene înainte de 2019. Chiar daca nu crede ca relansarea economiei europene da semne de încetinire, Jan Hatzius atrage atentia asupra ratei ridicate a somajului, 9,8%, care în opinia sa va continua sa mentina inflatia sub tinta avuta în vedere de BCE.

Luna trecuta, moneda euro a cazut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani în raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).