Mii de firme din Grecia si-au mutat in ultimii ani afacerile in Bulgaria(ian. 25, 2016)

Aproximativ 6.000 de companii elene si-au mutat in ultimii ani afacerile in Bulgaria, din cauza turbulentelor din Grecia, a anuntat Giorgos Kavathas, presedintele Confederatiei elene a mestesugarilor si comerciantilor GSEVEE, transmite site-ul ekathimerini.com, preluat de Agerpres.

De asemenea, companiile elene au deschis in Bulgaria 60.000 de conturi bancare. Modificarile care ar urma sa fie aduse sistemului de asigurari sociale din Grecia vor determina si mai multe firme sa se inregistreze in alte state, a avertizat Giorgos Kavathas. Acesta a adaugat ca GSEVEE va participa la greva generala care va avea loc joi in Grecia impotriva planurilor Guvernului privind reformarea sistemului de pensii si la alte masuri de protest.

„Problema sistemului de asigurari sociale din Grecia este una majora, de interes national, si suntem de acord ca trebuie implementate reforme, desi nici un studiu referitor la asigurari nu a dus la concluzii eficiente, tinand cont de existenta a 1,5 milioane de someri”, a declarat si Vassilis Korkidis, presedintele Confederatiei elene a intreprinderilor – ESEE. Acesta a confirmat participarea organizatiei la greva generala de maine.

Asociatia bulgara a capitalului industrial – BICA estima recent ca in urma posibilei redirectionari a firmelor din Grecia catre Bulgaria ar putea fi create cel putin 20.000 de locuri de munca. Firmele din Grecia nu-si mai deschid sedii doar in orasele de la granita, cum ar fi Petrich si Sandanski, ci si in alte orase din Bulgaria. De asemenea, cetatenii greci au majorat achizitiile de cladiri si isi deschid conturi in bancile bulgare.

In Bulgaria, impozitul pentru corporatii este de numai 10%, comparativ cu 29% in Grecia.