Stalpii economiei germane se clatina(oct. 10, 2015)

Stalpii economiei germane se clatina: exporturile scad, industria se contracta, viitorul VW este incert, iar Deutsche Bank se asfixiaza cu datorii

Germania, locomotiva eco­nomiei europene si tara catre care se in­dreapta cea mai mare parte a exporturilor romanesti, are probleme tehnice deloc de neglijat.

Exporturile, motorul economiei germane, scad cu o viteza atinsa doar in criza, nivelul activitatii din industrie si al comenzilor pentru aceasta s-a redus, Volkswagen, cea mai mare companie si angajator de top, risca sa fie blocata de scandalul monstru al emisiilor toxice, iar Deutsche Bank a anuntat o „avarie“ de 6 miliarde de euro.

Catre Germania se indreapta 20% din exporturile romanesti, iar o parte semnificativa din aceste exporturi sunt reprezentate de piese si componente pentru industria auto germana, cel mai mare exportator al acestei tari. Exporturile Germaniei au inregistrat in august cea mai abrupta scadere lunara din ultimii sapte ani, amplificand temerile – induse de reducerea accen­tuata din aceeasi luna a comenzilor si a activitatii din industrie – ca cererea externa slaba, mai ales din China, isi pune amprenta pe cea mai mare economie europeana, scrie Reuters.