Cum ne-ar putea afecta iesirea Greciei din zona euro?(mai 20, 2015)

O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar avea efecte limitate si de scurta durata asupra economiei romanesti si asupra romanilor, sustin analistii consultati de „Adevarul“, printre acestea numarandu-se o volatilitate mai crescuta a cursului de schimb, o scadere a investitiilor straine si instalarea pe termen scurt a unei stari de panica ce ar putea determina retrageri de fonduri din bancile cu capital grecesc.

Temerile ca Grecia ar putea iesi din zona euro s-au intensificat in ultimele saptamani. Premierul elen Alexis Tsipras a criticat pozitia intransigenta a creditorilor Greciei, ignorand avertismentele ca Europa se pregateste de „Grexit“. Statul elen trebuie sa plateasca FMI pana la sfarsitul lunii iunie datorii scadente in valoare de 1,6 miliarde de euro.

Analistul economic Aurelian Dochia spune ca este de asteptat ca iesirea Greciei din zona euro sa aiba impact limitat si de scurta durata asupra economiei romanesti, un impact controlabil, insa exista si o componenta greu de masurat, data de reactia pietelor si de comportamentul populatiei. „Este vorba de reactia pietelor si a populatiei, uneori se reactioneaza exagerat, este foarte important sa nu se instaleze o situatie de panica“, a spus Dochia.