Oare tot Banatu-i fruncea?(mart. 7, 2015)

Noi, banatenii suntem cunoscuti ca deschizatori de drumuri, pionieri in tehnologie, civilizatie si cultura dar, in exact aceeasi masura suntem cunoscuti pentru cosmopolitismul arogant si critic la adresa “celorlalti”. Noi Banatenii, sau ma rog cei care erau cunoscuti odata ca fiind banateni de cultura germana, romana, sarba sau maghiara ne obisnuiseram sa slefuim cu talent la piedestalul propriu de la inaltimea unor formule cum ar fi “primul tramvai din Romania ” sau “primul oras iluminat electric”. Mirajul a continuat sacadat pe cand dezvoltarea multilaterala a comunismului a alungat mai intai pe sarbii “titoisti”, pe evreii “sionisti” si in cele din urma pe intruchiparea deranjanta a capitalismului occidental, svabii banateni. A continuat datorita industriei diverse, mult mai aproape de consumatorul flamand al epocii de aur prin intreprinderi ca Elba sau Comtim decat  marile otelarii de la Deva sau Resita.

Dar oare astazi suntem noi banatenii “fruncea”? La aproape 100 de ani de la marea Unire, intr-un stat centralizat, aflat intr-o permanenta ajustare si care nu reuseste sa isi dovedeasca eficienta, care este oare locul nostru? Intr-o economie de un capitalism original, dar totusi europeana si globalizata mai contam noi cu adevarat. Mai suntem capabili de inovatie, de premiere tehnologice, mai avem o economie competitiva pentru mileniul III?

Incercand sa raspundem acestor intrebari, analistul Andrei Deheleanu a realizat la solicitarea Dumitrescu & Asociatii un infografic interesant.

timis_in_cifre_infografic_dumitrescu