Cum a ajuns Louis Vuitton unul dintre marii exportatori ai Romaniei(ian. 23, 2015)

Louis Vuitton este unul dintre marii exportatori ai Romaniei. Are doua fabrici la Cisnadie si Avrig. Insa compania franceza nu produce acolo celebrele sale genti, ci componente pentru ele. La fel ca industria auto, industria luxului produce tot subansamble. Ceea ce inseamna ca valoarea adaugata este mai mica. Prin urmare si banii lasati in economie sunt mai putini. Bucatile de geanta produse in Romania sunt asamblate in strainatate, iar unele se intorc in Romania sub forma produsului finit si sunt vandute la Marriot.

Romania este o tara exportatoare de lux. Insa nu are nicio marca celebra. Fabricile de haine si accesorii scumpe lucreaza pentru marile companii straine. Este si cazul francezilor de la Louis Vuitton Moet Hennessy, care au in Romania doua fabrici injudetul Sibiu. Sunt operate prin subsidiara Somarest, care, in datele INS, citate de Ziarul Financiar, apare in topul celor mai mari 500 de exportatori romani.

In Romania, Louis Vuitton produce componente de genti, cum ar fi curele sau buzunare. Si le produce in cantitati destul de mari, pentru ca fabricile din Sibiu ale francezilor au avut incasari de aproximativ 15 milioane de euro in 2013 si un profit de peste un milion de euro.

Totusi, in 2012, cele doua fabrici au avut atat incasari mai mari, 20 de milioane de euro, cat si un numar mai mare de angajati, 800, fata de 650 cati aveau in 2013.

In plus, in 2013, Louis Vuitton a adus in Romania mai putini bani decat a scos. In vreme ce fabricile din Sibiu ale francezilor au adus din strainatate 15 milioane de euro, magazinul pe care il are compania in hotelul Marriot a incasat de la clientiiromani 20 de milioane de euro, bani care cel mai probabil au iesit din tara.

Asadar, chiar daca este unul dintre marii exportatori, se poate spune ca Louis Vuitton este un importator net.

Louis Vuitton este una dintre companiile de lux care au mentinut legaturile cu Romania chiar si in perioada de criza. Pe langa genti, magazinul din Bucurestivinde si accesorii si incaltaminte. Marca este destul de iubita de clientii romani, chiar daca, uneori, vedetele si persoanele publice care isi afiseaza ostentativgentile Louis Vuitton devin tinta ironiilor.