„Rusia asteapta iarna”. A fost redus din nou volumul de gaze catre Romania.(sept. 20, 2014)

Rusia a redus din nou astazi volumul de gaze catre Romania. Ministrul Energiei a declarat ca nu exista riscuri pentru populatie

Vladimir Putin are un plan foarte bine pus la punct. Tacerea sa aparenta urzeste in „anticamera” o lovitura care poate ingheta Europa in mijlocul iernii. Sanctiunile impuse Rusiei de aliati si UE isi vor primi curand rasplata.

Analistii economici considera ca Rusia va inchide robinetul la gaze fara un anunt, fara o instiintare, iar momentul pe care si-l va alege va fi unul cheie: „Sa nu credeti ca Rusia a inghitit sanctiunile fara sa loveasca inapoi. Rusia asteapta iarna, atunci cand gazul furnizat de ei Europei va fi mult mai apreciat. Ceea ce a facut acum, cu embargo-ul fata de legumele, fructele, alimentele din Europa a fost doar o picatura”, citeaza Bloomberg.

Vineri, 12 septembrie, grupul rus Gazprom a redus cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial – acesta a fost un semnal.

Dar este posibil ca intreaga Europa sa aiba de-a face in viitorul apropiat cu un razboi al resurselor si al sanctiunilor economice, iar fiecare pas strategic va trebui atent gandit din perspectiva repercusiunilor Rusiei asupra industriilor si oamenilor de rand.