Provocarile legale pe care le ridica spatiul cibernetic si noile tehnologii(feb. 19, 2021)

Evolutia tehnologica fara precedent din ultimele decenii aduce avantaje semnificative care un pot fi negate de cineva. Noile tehnologii ridica insa si numeroase chestiuni legale de care trebuie sa tina cont atat furnizorul de tehnologie cat si utilizatorul ei. Enumeram mai jos cateva dintre aceste noi provocari.

Proprietatea asupra datelor este un aspect de prima importanta atunci cand o firma de contabilitate, spre exemplu, intelege sa incarce documentele fiscale ale clientilor sai pe serverele unui provider de internet. Proprietatea acestor date si posibilitatea de acces neingradit la ele in vederea modificarii sau stergerii acestora este un aspect deseori neglijat de parti. In situatia interzicerii acestui acces, de catre furnizorul de internet sau de un hacker priceput, consecintele pentru firma de contabilitate dar si pentru clientii sai ar fi dezastruoase. Confidentialitatea acestor date si pastrarea acestei confidentialitati pe toata perioada in care aceste date se afla in “cloud” este, de asemenea, un lucru de importante capitala.

Pe de alta parte, trebuie tinut cont de expunerea nelimitata pe care internetul si social media o ofera profesionistilor din industriile creative. Acestia isi pot promova creatiile in intreaga lume, dar acestea pot fi cu usurinta descarcate, copiate si multiplicate fara acordul autorului lor. Nu putine au fost situatiile in care beneficiile obtinute de cel care copiaza sunt mai mari decat ale autorului lucrarii.

Toate aceste aspecte trebuie reglate de partile raportului juridic intr-o modalitate clara si usor de aplicat. Pe de alta parte, in situatia aparitiei unei incalcari a drepturilor uneia dintre parti, cel pagubit trebuie sa fie in masura sa isi apere drepturile cu consistenta si eficienta.

Reglementarea drepturilor si a obligatiilor corelative in spatiul cibernetic prin contracte inteligente precum si asistarea si reprezentarea utilizatorilor in apararea drepturilor lor din mediul online este una dintre specializarile societatii noastre. Suntem in masura sa punem la dispozitia clientilor nostri experienta relevanta a consultantilor nostri in cele mai atipice situatii pe care noile tehnologii le genereaza. Nu ezitati sa ne contactati.