Guvernul Ciolos ingheata salariul minim(dec. 2, 2015)

Guvernul Ciolos a luat decizia sa mentina salariul minim pe economie la nivelul actual, de 1.050 de lei, conform anuntului facut de ministrul finantelor publice Anca Dragu Paliu, chiar daca fostul Guvern a promis majorarea acestuia la nivelul de 1.200 de lei incepand cu 1 ianuarie 2016.

Majorarea salariului minim pe economie conform promisiunilor facute de fostul Guvern ar fi o masura care poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei, a declarat, vineri seara, Anca Dragu Paliu.

„Vom analiza impactul pe care l-ar avea cresterea salariului minim pe economie si, eventual, vom recomanda ce cresteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu creste, pentru ca nu avem cum sa facem aceasta estimare asupra economiei si degeaba spunem noi ca vrem sa stimulam economia cu un pachet atat de generos fiscal si pe care am facut un efort foarte mare sa il includem in buget, daca luam o masura care sa distruga mediul de afaceri. Nu putem sa facem aceasta majorare peste noapte”, a mai spus ministrul Finantelor Publice, conform Agerpres.

In editia tiparita a revistei Capital veti gasi un interviu cu noul ministru al Finantelor, in care veti putea citi informatii despre bugetul pe 2016 si cum va arata sistemul fiscal anul viitor.

Anca Dragu a precizat ca analiza privind impactul este in curs, dar masura trebuie analizat in special pe zona privata, pentru ca in sectorul bugetar nu mai sunt salarii sub salariul minim, avand in vedere majorarile aprobate in acest an pentru diverse categorii, cum ar fi salariatii din Sanatate, Educatie, Administratie locala, dar si majorarea cu 10% pentru toti bugetarii decisa pe final de an.

In plus, ministrul sustine ca o astfel de masura poate determina migrari de personal din zona alba, fiscalizata, in zona gri sau neagra.

In acest an, Guvernul Ponta a crescut salariulul minim in doua etape: de la 1 ianuarie, cand a crescut de la 900 la 975 de lei, si de la 1 iulie, cu inca 75 de lei, ajungand la valoarea de 1.050 de lei.