Al doilea faliment in asigurari, iminent(iun. 10, 2016)

Rand pe rand, companiile cu capital romanesc din asigurari se indreapta spre faliment . Dupa Astra vine randul Carpatica Asig. Intamplator sau nu, acestea ofereau cele mai bune preturi la RCA. De acum cea mai ieftina polita RCA, pentru un Logan, nu va mai cobori sub 1.000 de lei pe an. Salariul me­diu net in asigurari a crescut cu 16% intr-un an, pana la 4.986 lei in martie 2016, fiind de 2,5 ori mai mare decat salariul mediu net pe economie, de 2.000 de lei.

Carpatica Asig, companie controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, va ajunge cel mai probabil in faliment, in conditiile in care singurul inves­ti­tor interesat de companie s-a retras din cursa anticipand un aviz nefavorabil al Auto­rita­tii de Supraveghere Financiara (ASF).

Carpatica, cu afaceri de 600 mil. lei in 2015, inca vinde totusi polite. In august 2015 a intrat in fali­ment Astra, care ajunsese la prime brute sub­scri­­se de 800 mil. lei. In total, cele doua companii de­tineau aproape 20% din piata asigurarilor. Intam­plator sau nu, cele doua companii vindeau cele mai ieftine polite RCA, asa dupa cum se vede din tabelul alaturat. City, o alta companie cu capi­tal romanesc, este la randul sau sub supravegherea ASF si are un pret la RCA la jumatate fata de asiguratorii straini.