Cum poate lua bani aproape orice roman(feb. 11, 2015)

Sute de institutii financiare nonbancare, persoane fizice si chiar o banca recent deschisa in Romania au gasit o sursa de profit in persoanele care, din diferite motive, nu se califica pentru un credit clasic. In oferta lor exista credite pentru pensionari, pentru restantieri sau imprumuturi de valori mici pentru cei care nu se ajung cu salariul de la o lună la alta.

Scaderea veniturilor, cresterea numarului de restantieri si reticenta bancilor de a mai da credite de consum a dat nastere unei categorii cu totul noi de creditori. Bancherii crizei, cum ar putea fi ei denumiti, se adreseaza categoriilor defavorizate, adica tocmai acelor persoane care, in general, sunt refuzate de către banci. De la pensionari si someri la restantieri sau persoane care nu se ajung cu salariul de la o luna la alta, oferta este mai mult decat cuprinzatoare. Cine ofera aceste credite? Sute de IFN, persoane fizice si chiar o banca nou venita in Romania: TBI Bank. Oferte lor sunt usor de gasit nu doar pe internet unde o căutare pe criteriile “credite pensionari”, “credite fara adeverinta venit” sau “credite rapide” va va returna sute de rezultate ci sunt afisate si pe stalpi sau in statiile mijloacelor de transport in comun. Costurile insa sunt de-a dreptul exorbitante.

Cea mai buna varianta de imprumut pentru persoanele care nu s-ar califica niciodata pentru un credit bancar uzual presupune o dobanda anuala de 30%, de peste trei ori mai mare decat costurile medii din piata creditelor de consum acordate de banci. Cat despre cele mai mari dobanzi sau echivalent al dobanzilor, acestea pot ajunge chiar si la peste 3.500% in cazul imprumuturilor de valori mici acordate pe termene scurte de firme ca Viva Credit, de exemplu.