Angajatii companiilor IT, scutiti de impozitul pe salarii, de la 1 iulie (15 May, 2017)

Pentru a beneficia de aceste facilitate fiscale, aceştia trebuie să deţină o diplomă după finalizarea studiilor universitare de lungă durată sau o diploma acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, să ocupe un post dintr-un compartiment specializat de informatică, iar activitatea fiecărui programator scutit de impozitul pe venit să fi generat venituri de cel puţin 10.000 de euro pe an.

De aceste prevederi beneficiază şi angajaţii societăţiilor de IT nou înfiinţate, companii care nu vor trebui să facă dovada că au realizat venituri de 10.000 de euro/programator.

Conform Ordinului privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, angajatorul va trebui să întocmească separat statul de plată pentru angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.


Romanii din strainatate, cei mai mari investitori in tara (01 May, 2017)

Ţara noastră s-a situat, în 2015, pe a treia poziţie în UE la surplusul rezultat de pe urma transferurilor personale de fonduri, cu o sumă de 1,74 miliarde de euro, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul european de Statistică – Eurostat. Şi în 2014, România a ocupat tot a treia poziţie.

România a fost devansată de Polonia, cu 2,97 miliarde de euro şi de Portugalia, cu 2,59 miliarde de euro. În ţara noastră au intrat 1,637 de miliarde de euro din spaţiul comunitar şi 539 de milioane de euro din ţările non-UE. Ieşirile de fonduri au fost de 429 de milioane de euro, dintre care 297 milioane de euro au mers în interiorul UE şi 132 milioane de euro în afara UE.

În ceea ce priveşte statele membre, anul trecut cele mai mari ieşiri de bani s-au înregistrat în Franţa (10 miliarde de euro), Marea Britanie (7,7 miliarde de euro), Italia (6,4 miliarde de euro) şi Spania (6,2 miliarde de euro).

Potrivit Eurostat, cele mai mari deficite de pe urma transferurilor le-a înregistrat Franţa (9,5 miliarde de euro), Marea Britanie (cinci miliarde de euro), Italia (4,2 miliarde de euro) şi Germania (3,5 miliarde de euro).


Romania are 11.200 de milionari in dolari (24 Apr, 2017)

Numărul de români cu o avere de peste un milion de dolari a ajuns în 2016 la 11.200, în creştere cu 3,7% faţă de 2015, informează News.ro. 180 deţineau averi de peste 30 de milioane de dolari, reiese din raportul realizat de compania de consultanţă imobiliară Knight Frank, pe baza datelor furnizate de compania de cercetare New World Wealth.

AdChoices

Autorii studiului estimează că în 2026 numărul de români cu averi de peste 1 milion de dolari va ajunge la 12.300. În ceea ce priveşte bogaţii cu averi de peste 10 milioane de dolari, numărul acestora a ajuns la 490 de persoane în România anul trecut, faţă de 470 de persoane în 2015. Compania de consultanţă estimează că numărul românilor cu averi de peste 10 milioane de dolari va ajunge la 540 în următorii zece ani.

Studiul mai arată că anul trecut 180 de români deţineau averi de peste 30 de milioane de dolari, mai mult cu 10 persoane faţă de 2015. Pentru 2026, autorii studiului estimează că numărul acestora va ajunge la 200. În 2016 existau 21 de români care deţineau averi de peste 100 de milioane de dolari, mai mult cu o persoană faţă de 2015. În ceea ce priveşte miliardarii României, numărul acestora a rămas constant. Astfel, în 2016 doar doi români aveau averi estimate la peste 1 miliard de dolari, la fel ca şi în 2015.

Numărul persoanelor foarte bogate, cu averi mai mari de 30 de milioane de dolari, din lume a crescut cu 6.340 în 2016, totalul fiind de 193.490, potrivit raportului. Cele mai multe persoane considerate foarte bogate trăiesc în America de Nord, aproximativ 73.000. Urmează Europa, cu circa 49.600, şi Asia, cu aproximativ 46.000. Previziunile pentru următorii 10 ani arată că Asia va depăşi considerabil Europa. Raportul constată că, în Europa, Marea Britanie rămâne pe primul loc în ceea ce priveste populaţia ultra-bogată, cu o estimare de creştere de 30% în următorii 10 ani.

Knight Frank are sediul în Londra şi operează în 413 birouri, din 60 de ţări, pe şase continente şi are peste 14.000 de angajaţi.


Opt din 15 cele mai mari exploatatii agricole apartin unor companii straine (14 Apr, 2017)

Paine Schwartz Partners, un fond de investiţii american, controlează indirect a patra cea mai mare suprafaţă de teren arabil din România pentru care s-au solicitat subvenţii în campania agricolă 2017. Dintre investitorii străini, americanii vor încasa cele mai mari subvenţii pe suprafaţă. Opt din 15 cele mai mari exploataţii din România aparţin unor investitori străini.

De abia intrat, anul trecut, în clasamentul celor mai mari zece exploatatori de terenuri arabile, fondul de investiţii american Paine Schwartz Partners a ajuns investitorul străin cu cea mai mare suprafaţă de teren arabil, potrivit unui clasament realizat de Agenţia de Plăţi pentru Agricultură (APIA) în funcţie de mărimea suprafetei solicitată la plată în Campania 2017.

Fondul administrează, prin interemeiul companiei britanice Spearhead International pe care a preluat-o în 2015, societatea Agrinatura SRL în al cărui acţionariat figurează, din datele termene.ro, şi Farmwealth Limited tot din Marea Britanie. Din grupul de firme mai fac parte Agromec Drăgăneşti sau Silosud SA.

Potrivit informaţiilor transmise de către Agrinatura, compania exploatează şi a cerut subvenţii pentru o suprafaţă de aproximativ 9.195 de hectare, din care 726 sunt deţinute în proprietate, iar restul în arendă. Compania, care lucrează cu 95 de angajaţi, a cultivat anul acesta floarea soarelui, porumb, grâu şi rapiţă şi mizează pe afaceri de aproximativ 10 milioane de euro anul acesta. Principalii clienţi ai producătorului sunt Cargill, Bunge, Agricover, Titan sau Vel Pitar.


Surplusul de certificate verzi va crea haos in sistemul energetic de la 1 aprilie (02 Apr, 2017)

Certificatele verzi amânate, pe care le vor primi producătorii de energie regenerabilă de la 1 aprilie, vor duce la un surplus uriaş de certificate în piaţă, ceea ce va crea haos în sistemul energetic, dacă Guvernul nu modifică în şedinţa din această săptămână legislaţia din domeniul energiei verzi, a declarat, pentru AGERPRES, Răzvan Nicolescu, senior consultant în cadrul Deloitte şi fost ministru de resort.

De la 1 aprilie, producătorii de energie regenerabilă vor primi certificatele verzi amânate în 2013, ceea ce va creşte şi mai mult surplusul de certificate existent pe piaţă. Aceste certificate au termen de valabilitate numai un an.

Potrivit lui Nicolescu, producătorii de energie regenerabilă vor fi astfel afectaţi şi mai mult, fapt care va crea probleme inclusiv băncilor care au finanţat proiectele de energie verde.

În plus, producătorii de energie regenerabilă vor reduce şi preţul energiei pe piaţă, pentru a-şi putea vinde certificatele, ceea ce va afecta în primul rând producătorii de energie pe cărbune. Schema de certificate verzi este una închisă, adică doar proiectele care au fost puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016 mai primesc astfel de subvenţii.

În opinia lui Nicolescu, soluţia este extinderea valabilităţii certificatelor verzi pe durata existenţei actualei scheme de sprijin.

‘Am speranţa că Guvernul va trata cu responsabilitate problema certificatelor amânate. Valabilitatea acestora trebuie prelungită pe durata existenţei actualei scheme de sprijin, altfel se va instala haosul în sistem. Printre cei afectaţi vor fi producătorii pe regenerabile, producătorii pe cărbune, băncile care au finanţat şi statul român care va plăti amenzi că nu şi-a îndeplinit obiectivele asumate la Bruxelles’, a arătat Nicolescu.

El a arătat că Guvernul mai are la dispoziţie doar această săptămână pentru a rezolva situaţia.

‘Este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în următoarea şedinţă de Guvern, altfel se va instala haosul. Sper că autorităţile sunt conştiente de gravitatea problemei şi o tratează serios’, a completat oficialul Deloitte.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că intenţionează să promoveze în şedinţa de Guvern din această săptămână proiectul de ordonanţă de urgenţă care va modifica legislaţia din sectorul energiei regenerabile.

‘Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în aviz interministerial. Intenţia Ministerului Energiei este să promoveze actul normativ în şedinţa de Guvern din această săptămână, în măsura în care va obţine toate semnăturile necesare de pe lanţul interministerial’, au spus oficialii ministerului.

În toamna anului trecut, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă care aduce mai multe modificări legislaţiei din sectorul energiei regenerabile, printre care şi extinderea termenului de valabilitate al certificatelor verzi.

Proiectul de act normativ a primit avizul Comisiei Europene în luna decembrie a anului trecut.

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene ca 24% din consumul intern brut de energie să provină din surse regenerabile în anul 2020.

Pentru a încuraja energia din surse regenerabile, statul a promovat sistemul de subvenţii prin certificate verzi, adică producătorii primesc gratuit aceste certificate, pe care le vând pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze o anumită cotă de certificate verzi, în funcţie de cantitatea de electricitate tranzacţionată. În final, aceste certificate verzi sunt transferate în factura plătită de consumatori.


Orasul in care s-au gasit 32 de milioane de dolari pe strada, intr-un an (22 Mar, 2017)

Pe langa chei, ochelari si alte obiecte pierdute in mod curent, milioane de dolari ajung in fiecare an la Departamentul de obiecte gasite al Politiei din Tokyo, ceea ce reflecta devotamentul japonezilor fata de numerar si returnarea proprietatii pierdute, informeaza Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut locuitorii din Tokyo au returnat politiei o suma record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioane de dolari) sub forma de bani gasiti, iar aproape trei sferturi din acesti bani au ajuns la proprietarii de drept.

In 2015 erau in circulatie aproximativ 103.000 miliarde de yeni, echivalentul a 19% din PIB-ul Japoniei, fiind vorba de cel mai mare nivel din cele 18 state dezvoltate analizate intr-un raport publicat in luna februarie de Banca Japoniei.

Detinerea de numerar prezinta foarte putine riscuri in Japonia. Tara se lupta cu deflatia de peste un deceniu, ceea ce face numerarul o investitie profitabila. Chiar si dupa patru ani de relaxare cantitativa de catre Banca centrala dobanzile sunt la un nivel apropiat de zero.

De asemenea, criminalitatea este redusa, la fel ca si teama de a fi jefuit. In Tokyo, unul din cele mai aglomerate orase din lume, este ceva obisnuit ca oamenii sa isi rezerve locurile in cafenele prin punerea telefonului mobil pe masa pentru a merge sa comande la tejghea. In plus, chiar si cele mai lipsite de valoare obiecte personale uitate vor fi pastrate de comercianti in eventualitatea in care proprietarul va veni sa le caute intr-o zi.

Unii analisti considera ca acest lucru se explica prin cultura si educatia etica a japonezilor. „Scolile japoneze au cursuri de etica si moralitate iar elevii invata sa se puna in locul celor care si-au pierdut bunurile sau banii. Astfel incat este ceva normal sa vezi copii care aduc la politie o moneda de 10 yeni pe care au gasit-o”, declara Toshinari Nishioka, fost ofiter de politie si in prezent profesor la Kansai University of International Studies.

In plus, exista legi cu privire la recompense. Legea referitoare la bunurile pierdute stipuleaza ca oricine gaseste bani trebuie sa ii returneze la politie si are dreptul de a primi o recompensa cuprinsa intre 5 si 20% din valoare sumei, daca proprietarul solicita returnarea banilor, si la intreaga suma de bani, daca in decurs de trei luni nu se prezinta nimeni sa reclame pierderea banilor.


Seful de stat care a plecat in vizita cu 459 de tone de bagaje (16 Mar, 2017)

Arabia Saudita face tot posibilul sa scumpeasca petrolul, dar nu pare s-o duca prea rau nici acum. Regele Salman va merge in aceasta saptamana in Indonezia si se pregateste sa ia cu el 459 de tone de bagaje, inclusiv doua limuzine si doua lifturi.

Pasiunea pentru lifturi nu e una noua. In 2015 intr-o vizita in sudul Frantei, Salman cerut inchiderea unei plaje de pe Coasta de Azur timp de trei zile, dupa care primarul de acolo s-a plans ca angajatii regelui au turnat ciment direct pe nisip pentru a monta un lift. Scopul era ca regele sa poata cobori din vila direct pe plaja.

Acum, cele doua lifturi pregatite de drumul spre Indonezia fac presa locala sa intre la idei.

572 de persoane vor avea grija de transportul bagajelor carate de regele Salman, insa opulenta extrema nu e neaparat apanajul conducatorilor din lumea araba.

Barack Obama a luat intr-un turneu prin Africa 56 de vehicule, printre care 14 limuzine. La fel, The Guardian scria in 2014 ca la o vizita in Bruxelles a adus 45 de masini si 900 de oameni.

Casa Alba a spus ca informatia este exagerata, insa a refuzat sa dea cifre concrete, din motive de securitate.


Avertismentul Papei Francisc in privinta SMS-urilor: „Sunt inceputul razboiului” (03 Mar, 2017)

Papa Francisc spune ca tinerii ar trebui sa nu mai foloseasca telefoanele mobile in timpul meselor si i-a avertizat pe elevii si studentii din lumea intreaga in legatura cu obiceiul de a expedia mesaje de tip text pe aceste dispozitive, considerand ca o astfel de practica reprezinta „inceputul razboiului”.

Adresandu-se tinerilor prezenti la o conferinta organizata la o universitate din Roma, suveranul pontif, in varsta de 80 de ani, a sustinut un discurs in care s-a referit la pericolele generate de momentele petrecute in familie care sunt lipsite de dialog, cerandu-le tinerilor sa participe la discutiile care au loc in timpul meselor, in loc sa expedieze mesaje text pe telefoanele mobile, relateaza revista People, citata de News.ro.

„Atunci cand suntem la masa, dar vorbim cu ceilalti pe telefoanele noastre, este inceputul razboiului, deoarece nu mai exista dialog”, a spus Papa Francisc.

Suveranul pontif a mai spus ca oamenii trebuie sa depuna eforturi pentru a deveni mai buni, mai politicosi fata de cei din jur, in special in societatea din zilele noastre, cand a devenit un fapt comun ca oamenii sa ii „insulte” pe straini.

„Trebuie sa coboram putin tonul, sa vorbim mai putin si sa ascultam mai mult. Dialogul care aduce impreuna inimile oamenilor este leacul impotriva violentei”, a adaugat papa Francisc.


2016 este primul an in care Romania nu a produs plante modificate genetic (15 Feb, 2017)

Singura planta modificata genetic permisa de UE spre cultivare, un porumb rezistent la insecte lepidoptere, produs de compania americana Monsanto, a disparut cu totul de pe teritorul Romaniei. Inainte de aderarea la UE, Romania cultiva peste 137.200 de hectare cu soia modificata genetic, iar in 2008 suprafata cultivata cu porumb modificat genetic era de peste 6.000 de hectare.

Pentru prima data de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, suprafata cultivata cu plante modificate genetic pe plan local a ajuns zero, arata un raport realizat pe Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite ale Americii (USDA). Singura planta modificata genetic permisa de Comisia Europeana, porumbul MON 810 rezistent la insecte lepidoptere, a fost introdusa in culturi tot mai putin pana anul trecut cand mai era prezenta pe numai 2,5 hectare la Statiunea de Cercetare  Dezvoltare Agricola Secuieni din judetul Neamt. Acum, MON 810 produs de compania americana Monsanto a disparut din camp, desi Romania se afla printre statele care nu au interzis productia de plante modificate genetic pe teritoriul lor. Intr-o situatie similara se mai afla patru state (Irlanda, Suedia, Finlanda, Estonia) si doua regiuni (Flandra din Belgia si Anglia din Regatul Unit al Marii Britanii), tari care permit cultivarea organismelor modificate genetic, dar nu au astfel de suprafete din motive precum conditiile climatice nepotrivite, amenintarea cu proteste sau diverse piedici administrative.

 


Tara care ofera cartele SIM gratuite strainilor sositi pe aeroporturi (12 Feb, 2017)

Turistii nu vor mai trebui sa-si faca probleme din cauza dificultatilor intampinate in incercarea de a achizitiona o cartela SIM.

Asociatia Indiana a Operatorilor de Turism a anuntat joi ca turistii cu vize electronice care aterizeaza pe aeroportul Indira Ghandi din New Delhi vor primi gratuit o cartela SIM de la operatorul national BSNL. Alte 15 aeroporturi din tara vor intra curand in program, au mai anuntat indienii.

Pentru a primi cartelele turistii vor fi nevoiti sa prezine viza electronica si o copie a primei pagini a pasaportului. In schimb, vor primi un SIM cu credit de 50 Rupii (85 de centi) pentru apeluri si 50 MB de date, valabil timp de o luna. De asemenea, a fost infiintata si o linie de asistenta telefonica deschisa 24 de ore si disponibila in 12 limbi.

„Acest program va ajuta turistii imediat sa comunice cu rudele de acasa, operatorii de turism, hoteluri si alte persoane cu care doresc sa comunice”, a declarat ministrul turismului, potrivit Mashable.