Orasul in care s-au gasit 32 de milioane de dolari pe strada, intr-un an (22 Mar, 2017)

Pe langa chei, ochelari si alte obiecte pierdute in mod curent, milioane de dolari ajung in fiecare an la Departamentul de obiecte gasite al Politiei din Tokyo, ceea ce reflecta devotamentul japonezilor fata de numerar si returnarea proprietatii pierdute, informeaza Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut locuitorii din Tokyo au returnat politiei o suma record de 3,67 miliarde de yeni (32 milioane de dolari) sub forma de bani gasiti, iar aproape trei sferturi din acesti bani au ajuns la proprietarii de drept.

In 2015 erau in circulatie aproximativ 103.000 miliarde de yeni, echivalentul a 19% din PIB-ul Japoniei, fiind vorba de cel mai mare nivel din cele 18 state dezvoltate analizate intr-un raport publicat in luna februarie de Banca Japoniei.

Detinerea de numerar prezinta foarte putine riscuri in Japonia. Tara se lupta cu deflatia de peste un deceniu, ceea ce face numerarul o investitie profitabila. Chiar si dupa patru ani de relaxare cantitativa de catre Banca centrala dobanzile sunt la un nivel apropiat de zero.

De asemenea, criminalitatea este redusa, la fel ca si teama de a fi jefuit. In Tokyo, unul din cele mai aglomerate orase din lume, este ceva obisnuit ca oamenii sa isi rezerve locurile in cafenele prin punerea telefonului mobil pe masa pentru a merge sa comande la tejghea. In plus, chiar si cele mai lipsite de valoare obiecte personale uitate vor fi pastrate de comercianti in eventualitatea in care proprietarul va veni sa le caute intr-o zi.

Unii analisti considera ca acest lucru se explica prin cultura si educatia etica a japonezilor. „Scolile japoneze au cursuri de etica si moralitate iar elevii invata sa se puna in locul celor care si-au pierdut bunurile sau banii. Astfel incat este ceva normal sa vezi copii care aduc la politie o moneda de 10 yeni pe care au gasit-o”, declara Toshinari Nishioka, fost ofiter de politie si in prezent profesor la Kansai University of International Studies.

In plus, exista legi cu privire la recompense. Legea referitoare la bunurile pierdute stipuleaza ca oricine gaseste bani trebuie sa ii returneze la politie si are dreptul de a primi o recompensa cuprinsa intre 5 si 20% din valoare sumei, daca proprietarul solicita returnarea banilor, si la intreaga suma de bani, daca in decurs de trei luni nu se prezinta nimeni sa reclame pierderea banilor.


Seful de stat care a plecat in vizita cu 459 de tone de bagaje (16 Mar, 2017)

Arabia Saudita face tot posibilul sa scumpeasca petrolul, dar nu pare s-o duca prea rau nici acum. Regele Salman va merge in aceasta saptamana in Indonezia si se pregateste sa ia cu el 459 de tone de bagaje, inclusiv doua limuzine si doua lifturi.

Pasiunea pentru lifturi nu e una noua. In 2015 intr-o vizita in sudul Frantei, Salman cerut inchiderea unei plaje de pe Coasta de Azur timp de trei zile, dupa care primarul de acolo s-a plans ca angajatii regelui au turnat ciment direct pe nisip pentru a monta un lift. Scopul era ca regele sa poata cobori din vila direct pe plaja.

Acum, cele doua lifturi pregatite de drumul spre Indonezia fac presa locala sa intre la idei.

572 de persoane vor avea grija de transportul bagajelor carate de regele Salman, insa opulenta extrema nu e neaparat apanajul conducatorilor din lumea araba.

Barack Obama a luat intr-un turneu prin Africa 56 de vehicule, printre care 14 limuzine. La fel, The Guardian scria in 2014 ca la o vizita in Bruxelles a adus 45 de masini si 900 de oameni.

Casa Alba a spus ca informatia este exagerata, insa a refuzat sa dea cifre concrete, din motive de securitate.


Avertismentul Papei Francisc in privinta SMS-urilor: „Sunt inceputul razboiului” (03 Mar, 2017)

Papa Francisc spune ca tinerii ar trebui sa nu mai foloseasca telefoanele mobile in timpul meselor si i-a avertizat pe elevii si studentii din lumea intreaga in legatura cu obiceiul de a expedia mesaje de tip text pe aceste dispozitive, considerand ca o astfel de practica reprezinta „inceputul razboiului”.

Adresandu-se tinerilor prezenti la o conferinta organizata la o universitate din Roma, suveranul pontif, in varsta de 80 de ani, a sustinut un discurs in care s-a referit la pericolele generate de momentele petrecute in familie care sunt lipsite de dialog, cerandu-le tinerilor sa participe la discutiile care au loc in timpul meselor, in loc sa expedieze mesaje text pe telefoanele mobile, relateaza revista People, citata de News.ro.

„Atunci cand suntem la masa, dar vorbim cu ceilalti pe telefoanele noastre, este inceputul razboiului, deoarece nu mai exista dialog”, a spus Papa Francisc.

Suveranul pontif a mai spus ca oamenii trebuie sa depuna eforturi pentru a deveni mai buni, mai politicosi fata de cei din jur, in special in societatea din zilele noastre, cand a devenit un fapt comun ca oamenii sa ii „insulte” pe straini.

„Trebuie sa coboram putin tonul, sa vorbim mai putin si sa ascultam mai mult. Dialogul care aduce impreuna inimile oamenilor este leacul impotriva violentei”, a adaugat papa Francisc.


2016 este primul an in care Romania nu a produs plante modificate genetic (15 Feb, 2017)

Singura planta modificata genetic permisa de UE spre cultivare, un porumb rezistent la insecte lepidoptere, produs de compania americana Monsanto, a disparut cu totul de pe teritorul Romaniei. Inainte de aderarea la UE, Romania cultiva peste 137.200 de hectare cu soia modificata genetic, iar in 2008 suprafata cultivata cu porumb modificat genetic era de peste 6.000 de hectare.

Pentru prima data de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, suprafata cultivata cu plante modificate genetic pe plan local a ajuns zero, arata un raport realizat pe Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite ale Americii (USDA). Singura planta modificata genetic permisa de Comisia Europeana, porumbul MON 810 rezistent la insecte lepidoptere, a fost introdusa in culturi tot mai putin pana anul trecut cand mai era prezenta pe numai 2,5 hectare la Statiunea de Cercetare  Dezvoltare Agricola Secuieni din judetul Neamt. Acum, MON 810 produs de compania americana Monsanto a disparut din camp, desi Romania se afla printre statele care nu au interzis productia de plante modificate genetic pe teritoriul lor. Intr-o situatie similara se mai afla patru state (Irlanda, Suedia, Finlanda, Estonia) si doua regiuni (Flandra din Belgia si Anglia din Regatul Unit al Marii Britanii), tari care permit cultivarea organismelor modificate genetic, dar nu au astfel de suprafete din motive precum conditiile climatice nepotrivite, amenintarea cu proteste sau diverse piedici administrative.

 


Tara care ofera cartele SIM gratuite strainilor sositi pe aeroporturi (12 Feb, 2017)

Turistii nu vor mai trebui sa-si faca probleme din cauza dificultatilor intampinate in incercarea de a achizitiona o cartela SIM.

Asociatia Indiana a Operatorilor de Turism a anuntat joi ca turistii cu vize electronice care aterizeaza pe aeroportul Indira Ghandi din New Delhi vor primi gratuit o cartela SIM de la operatorul national BSNL. Alte 15 aeroporturi din tara vor intra curand in program, au mai anuntat indienii.

Pentru a primi cartelele turistii vor fi nevoiti sa prezine viza electronica si o copie a primei pagini a pasaportului. In schimb, vor primi un SIM cu credit de 50 Rupii (85 de centi) pentru apeluri si 50 MB de date, valabil timp de o luna. De asemenea, a fost infiintata si o linie de asistenta telefonica deschisa 24 de ore si disponibila in 12 limbi.

„Acest program va ajuta turistii imediat sa comunice cu rudele de acasa, operatorii de turism, hoteluri si alte persoane cu care doresc sa comunice”, a declarat ministrul turismului, potrivit Mashable.


Romanii isi pot inmatricula masinile second-hand importate cel mai devreme incepand cu martie (11 Feb, 2017)

Romanii care vor sa isi inma­tri­culeze masinile second-hand pot ob­ti­ne o programare la Registrul Auto Roman (RAR) abia din luna viitoa­re, arata site-ul pentru programari al RAR. Eliminarea timbrului de me­diu, incepand cu data de 1 februarie, a adus o crestere a numarului per­soanelor care doresc sa-ti inma­tri­culeze masinile la mana a doua cum­parate din strainatate.

„Fata de luna decembrie a anului 2016 numarul de programari la RAR a crescut cu apro­ximativ 50%. Astfel, daca in de­cem­brie 2016 la nivel national au fost apro­ximativ 48 de mii de programari, in luna ianuarie 2017 s-a ajuns la pes­te 75 de mii“, spune Roxana Nica, pur­tator de cuvant al Registrului Auto Roman (RAR).

Cifrele inregistrate reflecta valul in­matricularilor in crestere de masini second-hand importate, astfel ca joi 1 fe­bruarie au fost inmatriculate, de pil­da, 523 de autoturisme noi si aproa­pe 5.500 vechi, potrivit ultime­lor statisti (pre­liminare) ale Directiei Re­gim Per­mise de Conducere si Inma­tri­cu­la­re a Vehiculelor ( DRPCIV).


Mallurile falimentare incep sa se transforme in fabrici (07 Feb, 2017)

Zeci de fabrici au lasat locul centrelor comerciale moderne, in perioada de varf a pietei imobiliare. Un deceniu mai tarziu, o parte din mallurile esuate au inceput sa fie transformate, din nou, in spatii de productie. Pe parcurs s-au pierdut sute de milioane de euro.

Romanii fac astazi cumparaturi in peste 60 de malluri. Majoritatea spatiilor moderne de retail, circa 75% din total, sunt grupate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova si Brasov, potrivit unui studiu realizat recent de DTZ Echinox. Multe malluri sunt amplasate in locul unor foste fabrici, care au fost lasate in paragina sau mutate in afara centrelor urbane.

Daca apetitul pentru orasele mari este justificat de puterea de cumparare sporita din aceste zone, lucrurile se schimba in privinta oraselor de talie medie sau mica. Cele mai multe malluri care au dat chix in perioada de criza sunt amplasate in municipii de rang doi. Competitia, amplasamentul ales prost si veniturile mai scazute ale populatiei au contribuit din plin la esecului acestor proiecte.

Revista Capital a identificat noua centre comerciale a caror destinatie initiala a fost schimbata sau urmeaza sa fie schimbata din cauza performantelor slabe. Fostii proprietari ai acestora au investit in dezvoltare sau achizitie circa 300 mil. euro si au ajuns sa inregistreze pierderi cumulate de peste 200 mil. euro in urma vanzarii. Investitorii care le-au cumparat au platit circa 155 mil. euro si le-au transformat in fabrici de componente auto, depozite, birouri sau chiar sediu de judecatorie.

Prima fabrica deschisa intr-un fost mall a fost cea a nemtilor de la Leoni, care au inchiriat aproape o treime din Armonia Arad si de doi ani produc aici cabluri pentru industria auto. La cinci ani dupa ce au platit pe el circa 78 mil. euro, Carrefour a decis sa paraseasca mallul din Arad, iar austriecii de la Immofinanz au inceput procesul de reconversie a acestuia.

Acum, proprietatea este scoasa din nou la vanzare. „Armonia Arad este inclus in categoria de active care nu sunt principale pentru noi. Chiriasii pe care ii cunoasteti sunt in continuare acolo. Avem contracte pe o perioada mai mare. Este si Brico Depot. Este o proprietate care a trecut printr-un proces de conversie din centru comercial in centru logistic. Acest proces nu s-a terminat inca, de aceea e dificil sa spun ce grad de ocupare are. Cert este ca partile care au fost transformate sunt inchiriate. Exista interes (de achizitie n.red.) pentru aceasta categorie de active din portofoliul nostru“ a declarat Sorin Visoianu, seful operatiunilor locale ale Immofinanz.

Tendinta a continuat cu hipermarketul PIC din Oradea, ce apartinuse unei retele dezvoltate de fratii Ilie si Cornel Penescu. Proprietatea a fost cumparata in procedura de faliment de grupul maltez Zacaria si inchiriata americanilor de la Inteva Products, care realizeaza de un an si jumatate componente pentru sisteme de acoperisuri auto. In mod similar, hipermarketul PIC din Calarasi a ajuns in proprietatea francezilor de la Saint-Gobain, care vor sa il transforme intr-o fabrica de parbrize, in care vor lucra 130 de persoane.

Luna trecuta, antreprenorul roman de origine siriana Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din Romania, a platit circa 15 mil. euro pentru achizitia mallului Armonia Braila, intrat in faliment in 2011 cu datorii de 28 mil. euro. Investitorul are doua planuri de actiune in privinta fostului centru comercial: pastrarea obiectului de activitate al imobilului sau transformarea lui intr-un spatiu de productie pentru un furnizor de componente electrice al Dacia si Ford.

„Mallul s-a adjudecat la 14.785.000 euro, plus inca circa 200.000 euro pentru bunurile care apartineau de imobil. Urmeaza sa punem in practica planul stabilit“, a declarat pentru Capital Mircea Teodorov, directorul financiar al Gellaan Impex, firma care a cumparat mallul si care gestioneaza si o ferma de ovine si taurine in comuna Ograda din judetul Ialomita.

Patronul comerciantului de rulmenti Primagra, suceveanul Costica Tudosa, a cumparat in 2013 mallul Galleria Suceava pentru a-i servi drept sediu de firma si spatiu de depozitare. Tudosa, care detine zece depozite de rulmenti in tara, a platit pentru mall un milion de euro, la care s-au adaugat 8 mil. euro datoriile bancare acumulate de dezvoltatorul centrului comercial, firma Globe Trade Centre (GTC).

Acelasi dezvoltator a vandut in 2015 si mallul Galleria Buzau omului de afaceri buzoian Liviu Avram, proprietarul comerciantului de produse de stingere a incendiilor Eurosting. La scurt timp dupa tranzactie, antreprenorul roman a inchiriat o parte din mall Judecatoriei Buzau, care isi desfasura activitatea in aceeasi cladire cu Tribunalul Buzau. Instanta are acum patru sali de judecata si peste 50 de birouri.

In toamna anului trecut, sirianul Abdulwahed Nour Ideen a cumparat si ultimele doua malluri din reteaua Galleria, cele din Arad si Piatra Neamt, pentru care a platit in total 4,8 mil. euro. Noul proprietar nu si-a anuntat inca planurile pentru aceste proiecte, insa situatia imobilului din Arad, afectata puternic de inchiderea hipermarketului cora, este greu de remediat daca se opteaza pentru pastrarea destinatiei.

Cel mai inedit parcurs avut de un centru comercial romanesc apartine, cu siguranta, City Mall din Bucuresti. Cumparat in 2005 pentru 46 mil. euro de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, mallul a fost vandut la un an distanta cu 103,5 mil. euro si rascumparat, in faliment, cinci ani mai tarziu de acelasi investitor pentru 17,3 mil. euro. Ulterior, Papalekas a transformat mallul in spatii de birouri si a intrat in contabilitatea firmei sale cu o valoare de 62 mil. euro. Totusi, cosmetizarea nu pare sa dea rezultatele scontate. La trei ani dupa schimbarea destinatiei, imobilul este inchiriat in proportie de 21,3%, in principal catre Vodafone, si aduce anual doar 1,4 mil. euro din chirie, potrivit rezultatelor financiare ale proprietarului. City Mall este singurul mall din Bucuresti care si-a schimbat complet destinatia, insa Plaza Romania este un alt exemplu de mall care si-a transformat o aripa in spatii de birouri.

Si  antreprenorul Gheorghe Iaciu a intrat in jocul oportunitatilor. El a cumparat in 2014 complexul Moldova Mall din Iasi si i-a schimbat destinatia in cladire de birouri, proces care l-a costat 15 mil. euro. Spre comparatie, dezvoltatorul proiectului, ieseanul Danut Prisecariu, a vandut mallul in 2006 catre Equest Balkan Properties pentru 34,5 mil. euro.

Birouri, show-room-uri si mici spatii comerciale este solutia la care s-au gandit si actionarii Zacaria Group, care anul trecut au cumparat fostul hipermarket Trident din Sibiu. Reteaua de magazine Trident, infiintata de sotii Constantin si Alina Mateescu, a intrat in insolventa in 2009. Dezvoltarea unitatii din Sibiu, care a functionat patru luni, a costat 15 mil. euro si a fost vanduta in faliment pentru 5,5 mil. euro.

Pe lista proiectelor transformate ar putea intra curand si mallul Oradea Shopping City. Centrul comercial, detinut indirect de omul de afaceri bucurestean Gabriel Popoviciu, a fost scos la vanzare pentru 15 mil. euro la sase ani dupa ce a fost cumparat la licitatie in procedura de faliment. O posibila schimbare de destinatie se asteapta si in cazul MacroMall din Brasov, inchis de patru ani, pe lista cumparatorilor interesati aflandu-se producatorul de mobila Casa Rusu, potrivit zvonurilor.


Dolarul va ajunge la paritate cu euro în 2017 (24 Jan, 2017)

Dolarul american ar putea ajunge la paritate cu moneda euro în 2017 ca urmare a directiilor diferite în care vor evolua ratele dobanzilor pe cele doua maluri ale Atlanticului, a apreciat luni economistul sef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius, informeaza CNBC.

Potrivit lui Jan Hatzius, Rezerva Federala americana ar putea sa majoreze de trei ori dobanda de referinta în 2017, ceea ce va creste diferenta fata de pozitia de mentinere neschimbata a dobanzilor în Europa.

‘Principalul motor este diferentialul de dobanda. Daca avem dreptate ca Fed va majora dobanzile mai mult decat se asteapta pietele, acesta este un bun indicator de urmarit’, a declarat Jan Hatzius la o conferinta organizata la Londra.

Potrivit lui Jan Hatzius, Goldman Sachs crede ca exista 35% sanse pentru ca o prima majorare de dobanda sa fie anuntata de Fed chiar în luna martie. Economistul crede ca motivul principal care sta la baza accelerarii ritmului de majorare a dobanzilor dupa un deceniu de inertie este situatia buna a economiei care se îndreapta spre obiectivele Fed.

În schimb, în ceea ce priveste Europa, Jan Hatzius nu se asteapta la o majorare a dobanzii din partea Bancii Centrale Europene înainte de 2019. Chiar daca nu crede ca relansarea economiei europene da semne de încetinire, Jan Hatzius atrage atentia asupra ratei ridicate a somajului, 9,8%, care în opinia sa va continua sa mentina inflatia sub tinta avuta în vedere de BCE.

Luna trecuta, moneda euro a cazut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani în raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro).


Doua orase germane, mai bogate decat orice tara din lume (22 Jan, 2017)

Doua orase din Germania sunt mai bogate, cel putin din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, decat orice tara din lume.

Este vorba de Ingolstadt si Wolfsburg. Ambele isi datoreaza succesul industriei auto. Acolo au sediile centrale Audi si Volkswagen.

Potrivit unui site financiar german, PIB-ul pe cap de locuitor in aceste orase este de 176 de mii, respectiv 159 de mii de dolari.

Qatarul, prima tara din lume dupa acest indice, are 133 de mii de dolari pe cap de locuitor. Iar Luxemburg, statul de pe locul doi, doar 104 mii de dolari.

Grupul Volkswagen, care include si Audi, a reusit sa devina anul trecut cel mai mare producator mondial de automobile, in ciuda problemelor din scandalul Dieselgate.


Incepand cu luna februarie taxele pentru infiintarea unei firme se vor desfiinta (14 Jan, 2017)

Legea nr. 1/2017 prevede eliminarea, de la 1 februarie 2017, a taxelor percepute de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) la constituirea unei entitati economice, fie ea cu personalitate juridica (SRL, SRL-debutant etc) sau fara personalitate juridica (PFA, intreprindere individuala/familiala).

In viitor antreprenorii isi vor putea infiinta SRL ori PFA gratuit, taxele percepute in prezent pentru inmatricularea acestora urmand sa fie eliminate.

Legea nr.1/2017 prevede si eliminarea taxelor percepute pentru inscrierea de mentiuni la ONRC, cu scopul “de a incuraja antreprenoriatul si de a indeparta impedimentele in dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv in Romania”.

SRL-urile sunt cele mai numeroase entitati economice din Romania, intr-o societate cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50, existand insa si posibilitatea ca o firma sa aiba un asociat unic, persoana fizica sau juridica. De altfel, o persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata, iar daca asociatul unic este si administrator, acestuia ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceasta calitate.