SIFI TM Agro investeste un milion de euro intr-un uscator de cereale (29 Oct, 2017)

Compania SIFI TM Agro deruleaza un nou program de investitii pentru Siloz Carani, hub logistic destinat produselor agricole din Romania, inaugurat anul trecut in vestul tarii.

In urma noului plan investitional al SIFI TM Agro, care insumeaza un milion de euro in 2017, Siloz Carani va detine unul dintre cele mai mari uscatoare de cereale din Romania si va creste semnificativ capacitatea de incarcare.
Noul program de investitii al SIFI TM Agro, aflat in curs de implementare va permite uscarea a minim 2.000 tone de cereale pe zi. Extinderea instalatiei existente are ca obiectiv dezvoltarea semnificativa a capacitatii de preluare si dublarea capacitatii de livrare de cereale. Astfel, peste 5.000 tone vor putea fi receptionate zilnic, iar capacitatea de incarcare in vagoane creste pana la 2.000 tone de cereale pe zi.

“Cu peste 200.000 de tone de cereale procesate in campania agricola 2016/2017, Siloz Carani a devenit cel mai mare depozitar independent de produse agricole din Romania. Pentru anul agricol 2017/2018, administratorii Siloz Carani urmaresc consolidarea business-ului. Strategia de dezvoltare avuta in vedere impreuna cu planul operational urmaresc sa asigure fidelizarea clientilor din campania anterioara si abordarea unui noi segment, cel al fermierilor agricoli. De asemenea, compania urmareste sa introduca noi servicii in portofoliul sau pentru a-si consolida pozitia de leader ca hub agribusiness. Alaturi de capacitatea hub-ului nostru logistic, procesul de urmarire a calitatii produselor depozitate reprezinta o axa prioritara pentru noi. Avem un laborator nou de analiza a produselor si am dezvoltat primul software dedicat gestionarii depozitelor de cereale”, declara Dan Dolghin, Director General SIFI TM Agro.

Siloz Carani, situat strategic in una dintre cele mai importante zone agricole din tara, foarte aproape de Timisoara, dar si de Autostrada A1 are o capacitate de receptie/livrare de 5.000 tone zilnic si cu o capacitate totala de depozitare de peste 170.000 de tone. Investitia realizata de SIFI TM Agro beneficiaza, de asemenea, de o infrastructura feroviara, dispusa la linia electrificata, ceea ce permite accesul la cel mai bun tarif de transport feroviar din zona de Vest. Intr-un an de zile de la relansare, hub-ul logistic a devenit cel mai mare depozitar independent de cereale din Romania, cu un rulaj realizat de peste 200.000 de tone.

Obiectivul investitorilor de la SIFI TM Agro este de a transforma silozul din Carani intr-un hub agribusiness prin reunirea, in acelasi spatiu, a tuturor functiilor implicate in domeniul tradingului de cereale: producatori, distribuitori, furnizori de materiale si servicii logistice si cumparatori de produse agricole.


Prima fabrica romaneasca din strainatate dupa 1990, deschisa in Serbia (19 Oct, 2017)

In iunie 2017, Grupul Teraplast a cumparat cu 4,3 mil. euro producatorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia. Fabrica, inaugurata ieri, 11 octombrie, va beneficia pana la sfarsitul acestui an de investitii de 2,7 mil. euro in dezvoltare si capital de lucru de 4 mil. euro.

Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre principalii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor a deschis pe 11 octombrie 2017 fabrica TeraSteel Serbia, specializata in productia de panouri sandwich. Unitatea de productie din Serbia este prima fabrica din strainatate inaugurata dupa 1990 si aflata in proprietatea unei firme romanesti. Cea mai mare companie din grupul Teraplast este firma omonima, al carei actionar majoritar este omul de afaceri Dorel Goia, care detine 46,82% din actiuni, potrivit datelor de la Bursa de Valori Bucuresti.

“Extinderea activitatii grupului Teraplast in Serbia, odata cu deschiderea fabricii din Leskovac este un nou pas in procesul nostru de dezvoltare, in linie cu obiectivele grupului pe termen lung. In 2018, pentru TeraSteel Serbia, tintim vanzari in valoare de 28 de milioane de euro, iar in ceea ce priveste pietele deservite, majoritatea panourilor produse in aceasta fabrica vor merge catre piata din Serbia, dar si catre export in tari din zona Balcanica”, a declarat Dorel Goia, presedintele consiliului de administratie al Teraplast.

Fabrica din Serbia are o capacitate de productie similara celei a subsidiarei TeraSteel Bistrita, unul dintre liderii pe piata de panouri sandwich, adica 2,2 milioane mp/an, dar si utilaje similare. TeraSteel Serbia va deservi in principal tari precum Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croatia si Muntenegru, dar si piete secundare precum Ungaria, sudul Romaniei si nordul Greciei. Panourile sandwich sunt folosite in realizarea constructiilor de tip industrial, precum hale, depozite, centre comerciale si depozite frigorifice.

“Leskovac a aratat din nou faptul ca este un oras oportun in atragerea de investitii, dovada ca prietenii nostri din Romania au ales sa deschida o fabrica aici. Un investitor multumit va atrage intotdeauna alti potentiali investitori, de aceea ne vom asigura ca TeraSteel va beneficia de toate conditiile necesare derularii activitatii in orasul nostru”, a declarat Goran Cvetanovic, primarul orasului Leskovac.


Sensiblu ar deveni Dr. Max (14 Oct, 2017)

Fondul ceh de investitii Penta Investment s-ar afla in negocieri avansate pentru preluarea A&D Pharma, numarul unu pe piata distributiei de medicamente din Romania, cel care detine depozitul de medicamente Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu. Procesul de due diligence al companiei detinuta de cetateni libanezi, declansat acum o luna, s-ar apropia de sfarsit, conform unor surse din piata.

Dupa achizitia lantului de farmacii Arta Farm de catre Dr. Max, divizia farma a fondului de investitii ceh (mai detine printre altele si pariurile sportive Fortbet) Penta Investment a inceput negocierile cu A&D Pharma, grupul care reuneste si distributia de medicamente si lantul de farmacii Sensiblu. Surse din piata, apropiate tranzactiei, spun ca intre cei doi investitori ar fi fost batuta palma, iar depozitul de medicamente ar fi inceput sa isi schimbe solicitarile si cerintele fata de propriii clienti.

Penta Investment, cu puternice investitii pe piata farma din Cehia si Polonia, a fost puternic lovit de o modificare legislativa din cele doua state care a diminuat drastic numarul farmaciilor care pot fi detinute de un singur proprietar. Termenul pe care il are la dispozitie fondul de investitii pentru a se incadra in noile cerinte legislative este de sase luni. A fost practic momentul in care Penta a “iesit” la cumparaturi prin Europa. In iunie 2017 a cumparat o retea de 31 de farmacii si un distribuitor de medicamente, si isi face intrarea pe o piata puternic concurentiala. Planurile cehilor nu se opresc aici. In aceeasi perioada au intrat si pe piata din Serbia si vor sa se extinda puternic in regiune.
Brandul A&D Pharma este evaluat la 250-300 de milioane de euro. Conteaza insa cum va arata contractul final: daca se va face intr-o singura etapa sau doua, asigurand o preluare usoara a grupului farmaceutic din Romania, daca va exista sau nu prima de pachet de control pe care cehii o vor plati sau nu.
Modelul Dr. Max este acela de discounter pe segmentul de farmacii, un model implementat recent si de jucatori locali precum Beladona si mai nou chiar Sensiblu, care a lansat brandul Punkt. A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic din Romania, care ofera o platforma regionala de marketing & vanzari in domeniul farma, in Europa Centrala si de Est.

Fondat in 1994, Grupul A&D Pharma opereaza trei linii de business. Mediplus Exim este lider de piata in domeniul distributiei de produse farmaceutice, acopera intregul teritoriu al Romaniei si deserveste peste 4.500 de farmacii si peste 500 de spitale. Sensiblu este unul dintre cei mai importanti actori ai pietei de retail farmaceutic si unul dintre cele mai valoroase branduri din Romania. Sensiblu este prezent in toate orasele de peste 50.000 de locuitori. Linia de business de Marketing&Sales ofera servicii producatorilor internationali de medicamente, in zona Europei Centrale si de Est.


Se acumuleaza vulnerabilitati privind creditarea populatiei (09 Oct, 2017)

Gradul de indatorare a populatiei s-a majorat considerabil, iar cresterea poate avea efecte negative importante atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare, se arata intr-un comunicat de presa al Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), publicat pe site-ul propriu.

‘In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand, in medie, un grad de indatorare de peste 55%’, se arata in document.
Potrivit acestuia, cele mai recente analize arata ca indatorarea totala (sectorul companiilor nefinanciare si sectorul populatiei) continua sa se mentina sub pragul de alerta.
‘La nivel sectorial se mentin semnalele care indica acumularea de vulnerabilitati privind creditarea populatiei, pragul de alerta fiind depasit pentru al saselea trimestru consecutiv in cazul creditelor ipotecare. In acest context, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala a adoptat Recomandarea nr. R/4/2017 prin care se recomanda Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de autoritate competenta, mentinerea amortizorului anticiclic de capital pentru institutii de credit la 0 (zero) la suta, nivel implementat incepand cu data de 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea evolutiilor privind indatorarea sectorului populatiei’, mentioneaza sursa citata.
Potrivit acestuia, in scopul aprofundarii analizelor care sa sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare ca urmare a cresterii indatorarii populatiei, CNSM a recomandat infiintarea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei.
Cat priveste companiile nefinanciare din Romania, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala recomanda ca Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei sa infiinteze un grup de lucru care sa aprofundeze analizele privind sanatatea financiara a firmelor si sa identifice solutii pentru ca, atat in sectorul public, cat si in cel privat, constrangerile bugetare ale firmelor sa devina ferme.
Recomandarea vine in urma identificarii unor vulnerabilitati structurale cu privire la sanatatea companiilor nefinanciare, respectiv persistenta rezultatelor negative pentru un grup numeros de firme, calitatea precara a capitalurilor proprii si numarul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementata sau inactive.
Consiliul general al CNSM este alcatuit din Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei – presedintele CNSM, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, coordonator al activitatii de stabilitate financiara, Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ovidiu Razvan Wlassopol, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ion Giurescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, sectorul sistemului de pensii private, Ionut Misa, ministrul Ministerul Finantelor Publice, Attila György, secretar de stat responsabil cu coordonarea promovarii cadrului legal aferent pietelor financiare, Ministerul Finantelor Publice, Enache Jiru, secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei si datoriei publice, Ministerul Finantelor Publice. De asemenea, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participa la sedintele Consiliului general, fara drept de vot.


Risc de recesiune economica in cel mult 3 ani (04 Oct, 2017)

Indicele ROBOR a crescut din nou si a ajuns vineri la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, iar estimarile analistilor sunt sumbre.

Ratele romanilor care au credite in lei vor creste constant in urmatoarea perioada. Totusi, cererea pe piata imobiliara e inca foarte mare, iar preturile se umfla de la o luna la alta.
Indicele ROBOR, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei, a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 3 ani: 1,84%. A inceput iar sa creasca dupa ce Banca Nationala a imprumutat bancile comerciale si asta a determinat o scadere timp de cateva zile.

Fata de minimul istoric de anul trecut, atunci cand ROBOR era 0,7%, rata in cazul unui credit de 50.000 euro, luat in lei, de exemplu, a crescut pana acum cu 140 de lei. Si daca anul viitor indicele ar ajunge la 3,5%, asa cum estimeaza specialistii, rata ar mai creste cu 350 de lei si cu aproape 500 de lei daca ar ajunge la 4,5%. Acum, bancile ii avertizeaza pe clienti ce risca in cazul unor astfel de scenarii negre.
Putini romani sunt insa atat de prevazatori. Cresterea ROBOR nu se vede inca pe piata imobiliara, acolo unde cererea este in continuare foarte mare.

In ultimii 3 ani, apartamentele si casele s-au scumpit cu peste 30%, in medie, la nivel national, arata un studiu recent. Doar in ultima luna, majorarea a fost de 2%. Cel mai mult au crescut preturile in Cluj- Napoca, odata cu dezvoltarea sectorului IT, cu aproape 80%, fata de anul 2014.


O companie americana de servicii din Timisoara a luat birouri pentru 200 de angajati in proiectul ISHO dezvoltat de Ovidiu Sandor (23 Sep, 2017)

Americanii de la Survey Sampling International (SSI) au semnat cu Ovidiu Sandor pentru a inchiria spatii de birouri in prima faza a proiectului ISHO dezvoltat in Timisoara. SSI are in prezent 200 de angajati si cel mai probabil va contracta aproximativ 2.000 mp. De asemenea, tot in prima faza ISHO a mai semnat tot cu o firma de servicii. Ovidiu Sandor a demarat in a doua parte a anului trecut un proiect mixt in Timisoara, cu birouri si apartamente, o investitie totala de 130 de milioane de euro. Proiectul ISHO va fi dezvoltat etapizat, prima faza, de birouri, urmand sa fie finalizata anul viitor.

Timisoara a ajuns practic sa aiba un somaj negativ, cererea de angajati fiind mai mare decat numarul de someri. Chiar si asa, sunt in continuare firme care isi anunta intentia de a deschide centre in zona, concurenta de pe piata muncii fiind extrem de dura.

In total, proiectul de birouri ISHO Offices va fi impartit in trei faze, prima in primul trimestru din 2018, cu un total de 16.000 mp, a doua in T1 2019 cu alti 17.000 mp si a treia in T1 2020 cu alti 17.000 mp de spatiu inchiriabil de birouri. In total se va ajunge la 50.000 mp de birouri, iar spatiul per etaj va ajunge la 7.000 mp odata ce vor fi construite toate cele trei etape, spatiu pentru mai bine de 700 de angajati.

Anul acesta, in cursa pentru Timisoara, trei antreprenori locali se intrec pentru a livra noi proiecte moderne de birouri: Virgil Tornoreanu, care detine compania imobiliara Werk Property Group si mizeaza pe VOX Technology Park, Ovidiu Sandor si Iulian Dascalu, care va livra prima cladire din ansamblul OpenVille.

Piata imobiliara din Timisoara a traversat o perioada de acalmie pe care a depasit-o, iar in prezent exista o cerere substantiala de birouri de calitate.


Pagubitii FNI executa silit ASF. Autoritatea spune ca nu poate fi executata doar pentru ca este succesoare a CNVM (21 Sep, 2017)

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine ca nu poate fi executata silit de catre creditorii FNI doar pentru ca a preluat drepturile si obligatiile CNVM si ca isi va apara drepturile si interesele, ce pot fi lezate de  decizia Judecatoriei Sector 5 Bucuresti, care a admis cererea Asociatiei Nationale pentru Protectia Investitorilor

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a infirmat iformatiile potrivit carora ar putea ffi executata silit de creditorii FNI, sustinand doar ca va initia o actiune in instanta impotriva acestei decizii, pentru ca „nu exista temei legal, in prezent, pentru executarea silita a ASF in calitate de succesoare in drepturi si obligatii ale CNVM”

„Din consultarea portalului instantelor de judecata a fost identificat, pe rolul Judecatoriei Sector 5, un dosar avand ca obiect ”incuviintare executare silita” in care figureaza ca parti ASOCIATIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA INVESTITORILOR (creditor) si AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA (FOSTA COMISIE NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE) – debitor, si in care, in data de 14.09.2017, instanta a admis cererea formulata. ASF nu cunoaste in prezent care este titlul executoriu supus procedurii mentionate sau care sunt documentele care se regasesc la acest dosar, avand in vedere ca incuviintarea executarii silite reprezinta o procedura necontencioasa, desfasurata fara citarea partilor”, a comunicat ASF.

Autoritatea precizeaza ca la data de 26.04.2013 a intrat in vigoare Legea nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, lege in baza careia Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat de la fosta CNVM toate drepturile si obligatiile rezultate din actele juridice prin care aceasta a fost obligata, ca parte responsabila civilmente, la plata de despagubiri catre investitorii la FNI, precum si toate drepturile si obligatiile procesuale ale CNVM si calitatea procesuala pe care aceasta o avea in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti (art. II din lege).

„In aceste conditii, nu exista temei legal, in prezent, pentru executarea silita a ASF in calitate de succesoare in drepturi si obligatii ale CNVM, ASF nepreluand de la fosta CNVM nicio obligatie aferenta calitatii de parte responsabila civilmente in cauza FNI. In masura in care va fi supusa unor proceduri de executare silita abuziva, cu incalcarea acestor prevederi legale fara echivoc, ASF intentioneaza sa efectueze toate demersurile procedurale necesare pentru apararea drepturilor si intereselor sale legitime”,, a informagt ASF.


Actuala infrastructura va actiona ca o piedica pentru cresterea economica (17 Sep, 2017)

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) considera ca infrastructura este esentiala pentru dezvoltarea economica a Romaniei, fiind unul dintre cei trei piloni pe care tara noastra trebuie sa se concentreze daca vrea sa devina una dintre primele zece economii ale Uniunii Europene.

„Infrastructura de transport din Romania s-a dezvoltat foarte lent in ultimele decenii, din cauza unui cumul de factori precum: lipsa unei liste cu prioritati, discontinuitatea deciziilor de politici publice si slaba coordonare in executarea proiectelor abordate. Datele statistice sustin aceasta concluzie. Romania se apropie cu pasi rapizi, daca nu cumva a ajuns deja, in punctul in care actuala infrastructura va actiona ca o piedica pentru cresterea economica. Pentru a atinge nivelul standardului de viata din tarile vestice, Romania are nevoie de cel putin doua decenii de crestere economica puternica peste media europeana. Fara realizarea imediata a unor investitii solide in infrastructura, va fi imposibil de sustinut actuala crestere economica pe termen mediu si lung”, arata FIC, intr-un comunicat.

Conform Raportului de Competitivitate Globala 2016-2017, Romania se afla pe locul 88 din 139 de tari in ceea ce priveste calitatea infrastructurii, coborand doua pozitii fata de clasamentul din 2015-2016. De asemenea, Raportul de tara al Romaniei din 2017, elaborat de Comisia Europeana evidentiaza faptul ca in ultimul deceniu, Romania a inregistrat cea mai mare rata a investitiilor publice din UE si per ansamblu s-au inregistrat imbunatatiri. In ciuda acestui aspect, Romania se situeaza in continuare pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste perceptia despre calitatea infrastructurii.

FIC considera ca eforturile depuse pana in prezent se dovedesc a fi insuficiente, asadar este vitala o schimbare in privinta abordarii proiectelor de infrastructura, autoritatile trebuind sa tina cont de mai multe aspecte cheie pentru dezvoltarea acesteia.

Unul dintre aceste aspecte, potrivit FIC, este trasarea unor obiective bine definite. „In prezent nu sunt clare prioritatile pentru urmatorii 3-5 ani, nici forma de finantare si nici modul de implementare a proiectelor de infrastructura”, considera FIC.

Totodata, potrivit FIC, Compania Nationala de Investitii Rutiere (CNIR) are nevoie de un cadru adecvat de guvernanta corporativa pentru a asigura un management de calitate, iar aceasta entitate ar trebui sa intre sub incidenta Legii nr. 111/2016 privind guvernanta corporativa. In acelasi timp, sunt importante clarificari cu privire la scopul si obiectivele CNIR, dar si desemnarea unitatii care se va ocupa de managementul proiectelor, mai ales ca lipsa managementului profesionist si a expertizei au condus de multe ori la intarzierea proiectelor fara motive intemeiate;

„Extrem de importante si pertinente pentru proiectele de infrastructura sunt claritatea, ierarhizarea si schemele de finantare, nu numai pentru facilitarea dezvoltarii unei infrastructuri puternice, ci si pentru depasirea blocajelor existente in prezent, care determina intarzieri in desfasurarea proiectelor. Este necesar un efort comun interinstitutional pentru realizarea acestui lucru”, mai arata reprezentantii FIC.

Ei mai considera drept aspect importante si definirea clara a criteriilor si prioritatilor investitionale ale Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii pe care Guvernul il infiinteaza, crearea unui cadru coerent pentru noua lege a parteneriatului public-privat, aspect pe care formele anterioare ale legii nu l-au avut si accelerarea absorbtiei fondurilor UE, intrucat aceasta continua sa fie foarte lenta. Fara fondurile UE, va fi aproape imposibil ca proiecte mari de infrastructura sa se dezvolte in Romania, spun reprezentantii.


Chinezii care fac cei multi bani in Romania (12 Sep, 2017)

Producatorul bicicletelor DHS, distribuitorul de scule si unelte Honest General Trading si reparatorul de electrocasnice Contex Digital Electronic domina topul celor mai mari companii detinute de chinezi in Romania. Presa prezinta topul celor mai mari 20 de afaceri chinezesti din
In Romania sunt inregistrate 4.820 de societati cu capital majoritar chinezesc, conform datelor Oficiului National al Registrului Comerțului.
Cele trei companii care domina topul firmelor chinezesti din Romania au inregistrat cifre de afaceri de peste 100 de milioane de lei in 2016.
In functie de profitul realizat in Romania, topul companiilor chinezesti se modifica usor. Astfel, compania detinuta de chinezi care inregistreaza cel mai mare castig pe plan local este distribuitorul de scule si unelte Honest General Trading. Acesta este urmat de producatorul bicicletelor DHS si de producatorul de echipamente de telecomunicatii ZTE.

In topul celor mai mari companii cu capital majoritar chinezesc ar putea intra si Rompetrol, avand in vedere ca in iulie autoritatile romane au aprobat tranzactia prin care China Energy Company Limited preia 51% din KMG International (fosta Rompetrol).

 


Motivele pentru care Dacia Duster nu va fi comercializata in SUA (03 Sep, 2017)

Dacia Duster e unul dintre cele mai cautate modele auto din Europa, insa nu va ajunge sa fie comercializat niciodata pe piata din Statele Unite ale Americii.

Cel putin asta sustine publicatia Diario Motor, care prezinta si motivele pentru care SUV-ul romanesc n-ar avea succes peste Ocean.

“In multe privinte, Dacia Duster e o masina unica. Poate fi folosita chiar si la off-road, e spatioasa si confortabila, la un pret accesibil. Chiar si asa, Dacia Duster nu va ajunge niciodata pe pamantul lui Trump, pentru ca va reprezenta un colaps urias comercial”, noteaza sursa citata.

Dar iata motivele pentru care Dusterul n-ar avea succes la americani:

Nu ar putea fi vandut sub brandul Dacia, complet necunoscut in SUA, sau Renault, asociat in acest caz cu produse de calitate slaba. Renault s-a retras de pe piata din SUA la sfarsitul anilor 80;

Motoarele disponibile pe Duster sunt lipsite de putere pentru ceea ce se cauta in SUA. Cel mai puternic motor de pe SUV-ul romanesc are 125 de cai putere, pe cand americanii cauta motoare cu transmisie automata si mult mai multi cai putere;

Daca Renault si Dacia s-ar alinia la cerintele pietei din SUA si ar creste puterea motoarelor, dar ar adauga si mai multe optiuni, atunci pretul ar ajunge undeva in jurul a 20.000 de dolari si n-ar mai reprezenta aceeasi optiune interesanta.

Potrivit publicatiei in cauza, singura varianta pentru ca Duster sa aiba succes in SUA ar fi sa fie vanduta sub brandul Nissan, cu care Renault are o alianta.