Suntem pe locul 2 in UE la inactivitate (30 Jun, 2017)

Romania s-a situat in 2016 pe locul doi la indicatorul national de inactivitate calculat in Uniunea Europeana, dupa Italia si alaturi de Croatia, dar pe o cu totul alta structura pe sexe, potrivit unei analize publicate de Eurostat.

Anul trecut, 89 de milioane de oameni cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani au fost inactivi in Uniunea Europeana. Altfel spus, 27,1% din populatia europeana in varsta de munca s-a situat in afara pietei muncii, nefiind nici angajata, nici inscrisa la oficiile de forta de munca.

Persoanele in cauza au fost in proportie de 35% incluse intr-un proces de invatamant sau de pregatire profesionala, 16% erau deja pensionari cu varsta sub 65 de ani, tot 16% sufereau de diverse boli sau dizabilitati, iar 10% aveau grija de copii sau de adulti care nu se puteau descurca singuri.
Femeile constituiau marea majoritate a acestui grup de cetateni (aproximativ trei din cinci persoane pe media europeana), iar prepoderenta lor s-a regasit in toate statele membre.

Studiul a mai relevat ca 78% din cei aflati in situatiile descrise mai sus au declarat ca nu doresc sa lucreze.

De retinut rolul foarte clar evidentiat de nivelul de educatie in asumarea posturii de persoana inactiva. Aproape jumatate (47%) dintre cei cu nivel scazut de educatie (cel mult nivel secundar parcurs) cu varsta intre 15 si 64 de ani erau persoane inactive in 2016, comparativ cu doar 24% dintre cei cu nivel mediu de educatie si doar 12% din cei cu nivel de educatie ridicat (facultate etc.)


Europa Centrala si de Est nu mai este low-cost (27 Jun, 2017)

Europa Centrala si de Est se confrunta cu sfarsitul unei ere economice, ratele de ocupare a fortei de munca fiind un nivel record, iar muncitorii solicitand salarii mai aproape de nivelurile occidentale, arata o analiza Reuters. Asadar, modelul de forta de munca ieftina care a determinat cresterea de la caderea comunismului este pe moarte.

Astfel, o provocare pentru guvernele si companiile din regiune este sa gaseasca noi modalitati de dezvoltare.
Ultimul exemplu in acest sens, scrie Reuters, este fabrica Volkswagen din Bratislava, unde luna trecuta o prima greva la o companie majora de fabricatie de masini a condus la o crestere a salariilor cu 14%, in ceea ce a devenit cel mai recent si mai puternic semn al schimbarii peisajului economic. Volkswagen a fost unul dintre zecii de mari producatori occidentali care si-au croit o cale catre Slovacia, Republica Ceha, Polonia si Ungaria dupa caderea comunismului in cautarea fortei de munca ieftina.

Aceasta migratie spre est a marcat nasterea unui model economic care a transformat regiunea. Insa, cu un sfert de secol dupa, piata regionala a fortei de munca se diminueaza, inregistrand o rata a somajului de un minim record, de aproximativ 3-7% in regiune.

Ca rezultat, salariile cresc mai repede decat in Occident – conduse de Ungaria, cu un salt de 12,8% pe an in martie.
Zoroslav Smolinsky, liderul sindicatului VW Slovacia care a pus la cale greva, s-a alaturat liniei de productie in 1992, cand uzina a fost preluata de VW din Germania. El era platit cu echivalentul a 75 de euro pe luna in acel moment. „Am putut trai cu atat”, a spus el, precizand ca asa „a trebuit”. In prezent, cei 12.300 de muncitori din Volkswagen in Bratislava castiga in medie 1.804 de euro pe luna. In pofida cresterii, salariile raman insa la mai putin de jumatate din pachetul salarial mediu oferit de Volkswagen in Germania, iar Smolinsky declara ca o astfel de discrepanta imensa nu mai poate fi justificata. „Timpurile s-au schimbat”, a spus el. „Suntem in UE si trebuie sa tinem pasul cu tendintele si sa reducem treptat decalajul”, a mai precizat Smolinsky.

Greva a fost rezolvata odata cu majorarea salariilor, extinsa pe parcursul a mai mult de doi ani, precum si cu un bonus unic de 500 euro pentru fiecare angajat si o zi suplimentara de sarbatoare. VW nu este singurul care se confrunta cu cresterea costurilor fortei de munca si a grevelor.

Producatorul francez Peugeot si coreenii de la Kia au crescut ambii salariile in acest an in Slovacia, in timp ce Audi si Mercedes s-au confruntat cu amenintari de greva in Ungaria.

Toate aceste masuri luate de producatorii auto sunt deosebit de importante pentru ca industria auto reprezinta partea leului din investitiile straine in Europa Centrala si de Est. De exemplu, diviziile Volkswagen sunt cele mai mari companii in Slovacia si Cehia, iar Slovacia a devenit cel mai mare producator auto din lume in termeni de autovehicule produse per capita.

Analistii de la banca ruseasca de investitii Renaissance Capital sunt de parere ca investitorii straini nu vor abandona actualele proiecte pe care le au in regiune, dar este posibil ca noile investitii sa mearga in alta parte.
“Niciodata Europa Centrala nu va mai oferi ceea ce oferea in anii 1990” se arata intr-un raport elaborat de economistii Renaissance Capital.

Pentru a contracara cresterea costurilor, companiile au inceput sa ia masuri pentru a imbunatati productivitatea via metode precum cresterea gradului de automatizare, sustin directorii de companii, factorii de decizie si analistii. Insa, pe termen lung, unele companii ar putea sa se indrepte spre alte tari in cautarea de mana de lucru mai ieftina.
De exemplu, Volkswagen a avertizat ca ar putea ocoli Slovacia pentru viitoarele sale investitii. O noua crestere semnificativa a salariilor “ar pune in pericol stabilitatea locurilor de munca”, a avertizat Lucia Kovarovic Makayova purtatoarea de cuvant de la Volkswagen Slovakia.

Analistii de la Renaissance Capital sunt de parere ca investitorii care cauta mana de lucru ieftina ar putea sa se uite spre sud si est.

 


Eliminarea timbrului de mediu a dus la explozia pietei auto second hand (21 Jun, 2017)

Tranzactiile cu masini second-hand au avut un avans de 130%, inmatricularile de masini noi au crescut cu 27%, iar cele de masini second-hand din import au urcat cu 86%, depasind 250.000 de unitati in primul semestru din 2017, in Romania, conform unei analize publicate luni de Autovit.ro.

„Programul Rabla a inceput in luna mai si isi va face simtite efectele si in urmatoarele luni, astfel ca piata poate incheia anul cu peste 110.000 masini noi. De asemenea, numarul masinilor second-hand din import inmatriculate a fost in mod constant mare in cele cinci luni de dupa eliminarea timbrului de mediu, media lunara fiind de 47.000 de masini. In acest ritm, piata masinilor second-hand din import poate trece de 500.000 de unitati, la fel si sectorul reinmatricularilor”, a declarat Cristian Cojocaru, manager de vanzari la Autovit.ro.

Piata masinilor noi a crescut cu 27%, pana la 45.000 de unitati, ceea ce inseamna cel mai bun parcurs din 2009 pana in prezent, dupa cum arata datele publice oferite de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Piata masinilor second-hand din import a avut un avans de 86%, pana la 253.000 de masini, februarie fiind o luna record, cu 68.000 de masini inscrise in circulatie.


Despre legea vaccinarii obligatorii (10 Jun, 2017)

Proiectul Legii vaccinarii prevede ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea merg de la avertisment pana la amenzi de 10.000 de lei.

La inscrierea in unitatile de invatamant va fi solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2019, relateaza news.ro.
”In cazul vaccinarilor obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat”, stabileste proiectul de lege, potrivit caruia exceptie de la aceasta prevedere fac situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor.

De asemenea, parintele sau persoana responsabila, in cazul copilului minor, este scutit de obligatia prezentarii acestuia la vaccinare, daca acesta are o contraindicatie definitiva la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, in situatia in care prezinta medicului care are in evidenta sa minorul o certificare a situatiei invocate. Certificarea contraindicatiei de vaccinare a copilului se realizeaza de catre Comisia Judeteana de Vaccinare, in baza dovezilor medicale prezentate.

Conform proiectului de act normativ, la data inscrierii copiilor sau a adultilor intr-o unitate de invatamant sau intr-o alta colectivitate, aceasta are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste sau sa infirme efectuarea vaccinarilor obligatorii.
In cazul in care vaccinarile obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabila are obligatia prezentarii, pana la intrarea in colectivitate, a unuia dintre urmatoarele documente eliberate de catre Comisia Judeteana de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinta contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari. Daca nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de invatamant are obligatia de a sesiza Comisia Judeteana de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in colectivitate.

”In cazul prezentarii unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusa trebuie sa fie completata in termen de un an de la data admiterii in colectivitate”, se arata in proiect.
Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Parintii sau alti reprezentanti legali care nu prezinta copiii la vaccinare sau care refuza imunizarea acestora vot fi convocati, in vederea consilierii, la Comisiile judetene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucuresti. Convocarea se face in baza sesizarii furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivitatilor de invatamant, respectiv sesizari din sistemul de protectie a drepturilor copilului.
Comisiile de vaccinare iau in evidenta copilul nevaccinat, consiliaza cel putin o data la 3 luni parintii sau ceilalti reprezentanti legali ai minorilor care trebuie vaccinati, pana la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate in conformitate cu varsta si monitorizeaza cazul pana la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzatoare varstei.

Aceste organisme informeaza furnizorii de servicii medicale de vaccinare privind actiunile intreprinse pentru persoanele de pe lista acestora; analizeaza, investigheaza si certifica contraindicatiile medicale definitive prin eliberarea unei adeverinte al carei model va fi stabilit prin Ordin al Ministrului Sanatatii; analizeaza si certifica cazurile de reactii adverse postvaccinale invalidante si le inainteaza Ministerului Sanatatii pentru dispunerea masurilor compensatorii.

Tot aceste comisii vor avea ca responsabilitati sesizarea Inspectiei de Stat din cadrul directiilor de sanatate publica privind nerespectarea de catre parinti, sau de catre ceilalti reprezentanti legali, a obligatiei de prezentare a copiilor la vaccinare; sesizarea asistentului medical comunitar si/sau mediatorului sanitar, sau in lipsa acestuia a Serviciului Public de Asistenta Sociala sau, dupa caz, a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pentru a identifica piedicile intampinate in calea vaccinarii si a oferi consiliere in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a inceput sau a intrerupt schema privind vaccinurile obligatorii, precum si in cazul copilului inscris intr-o colectivitate de invatamant care nu a incheiat schema de recuperare propusa in termen de un an; sesizarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului cu privire la existenta unei suspiciuni de incalcare a drepturilor copilului de catre parinti sau reprezentanti legali, in cazul minorului care implineste 18 luni de la inscrierea intr-o colectivitate de invatamant si nu a inceput sau a intrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

Parintii si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului au obligatia sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei in cazul vaccinarilor obligatorii si sa se prezinte in cazul in care sunt convocati de Comisia Judeteana de Vaccinare sau de cea a Municipiului Bucuresti.

Nerespectarea de catre parinti a acestor obligatii se sanctioneaza cu avertisment la prima constatare a abaterii si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei la urmatoarele constatari ale abaterii.

Potrivit proiectului, parintii sau reprezentantii legali ai minorului pot fi amendati si cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei in cazul in care nu prezinta copilul la vaccinare nici dupa ce au fost consiliati de comisia judeteana de vaccinare sau a municipiului Bucuresti si s-a stabilit un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii.
Parintii care sunt plecati din tara si care lasa copii eligibili la vaccinare in grija unor membri ai familiei ori a altor persoane, in conditiile prevazute de lege, sunt obligati sa desemneze o persoana responsabila cu insotirea copilului la vaccinare.

Persoanele eligibile pentru vaccinare, care au varsta de peste 18 ani, au obligatia prezentarii in vederea consilierii pentru vaccinare, in cazul convocarii acestora de catre furnizorul de servicii medicale de vaccinare.
Intre atributiile Ministerului Sanatatii prevazute in document sunt urmatoarele: asigura cu prioritate si la timp toate resursele financiare necesare pentru desfasurarea activitatii de vaccinare, precum achizitia vaccinurilor, a seringilor, transportul acestora pana la furnizorul de servicii medicale de vaccinare; asigura si mentine permanent un stoc de rezerva de vaccinuri si consumabile cel putin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni; in caz de situatii epidemiologice speciale, vaccinul necesar se va folosi din stocul de rezerva cu obligatia reintregirii acestuia in termen de 6 luni.

Achizitia vaccinurilor se face prin procedura centralizata organizata de catre Ministerul Sanatatii la nivel de necesar national ori teritorial, respectiv pentru una sau mai multe unitati administrativ teritoriale, in functie de Planul National de Vaccinare ori de situatiile si nevoile aparute.

Personalul medico-sanitar si farmaceutic cu drept de libera practica, indiferent de specialitate, are urmatoarele obligatii: sa nu furnizeze informatii eronate, nedovedite stiintific, tendentioase legate de vaccinuri si activitatea de vaccinare; sa prescrie vaccinarea pentru pacientii din grupe de risc, daca este cazul, care sunt in monitorizarea lor clinica.

Autoritatile administratiei publice locale vor trebui sa comunice Comisiei Judetene de Vaccinare si a Municipiului Bucuresti din cadrul Directiei de Sanatate Publica Judeteana si a Municipiului Bucuresti lista copiilor care nu au fost vaccinati conform Calendarului National de Vaccinare. Toto autoritatile locale sunt responsabile de evaluarea initiala a situatiilor de incalcare a drepturilor copilului si de neglijare medicala cu privire la vaccinare si trebuie sa ofere servicii de consiliere pentru familie precum si alte servicii sociale in legatura cu vaccinarea in functie de nevoile identificate.

Conform proiectului, in termen de 12 luni de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial, Ministerul Sanatatii va elabora si va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin Ordin al ministrului sanatatii.


Transformare fara precedent la Kaufland. Se transforma in mall (01 Jun, 2017)

Kaufland Romania a anuntat ca isi reinventeaza galeriile comerciale pentru chiriasi si propune o experienta noua de cumparaturi. Compania creeaza prima sa zona de Food Court si deschide un spatiu nou de cumparaturi in exteriorul magazinului, dupa un concept de open mall.

Prima galerie comerciala transformata se afla in cadrul magazinului Kaufland din Strada Barbu Vacarescu, Bucuresti, urmand ca acest concept sa fie extins treptat si in alte magazine din retea.
Potrivit unui comunicat de presa, in interior, zona de Food Court gazduieste restaurante, patiserii si cafenele pentru toate gusturile, precum Stradale si Cafeneaua Mitzu, prima cafenea lansata de Chef Foa, Salad Box, Noodle Pack, Thai Scoops si Tip Top.

Foarte curand va deschide aici o unitate si marea franciza americana de restaurante SUBWAY. Separat, in galerie raman disponibile doua puncte nonfood – farmacia Sensiblu si un magazin Xpress de difuzare a presei.
De asemenea, in exteriorul magazinului, compania a extins galeriile comerciale prin containere special amenajate, care gazduiesc magazine ale chiriasilor in incinta parcarii.

„Acest pas este startul pentru magazinele noastre. Este un proiect de implementare a viziunii de food-to-food connect si parte din demersul nostru constant de a oferi o experienta completa de cumparaturi”, declara Andrei Secretianu, director In vanzari B2B, Kaufland Romania.

Recent, Kaufland Romania a lansat si prima retea de gradini urbane comunitare, transformandu-si acoperisurile si exteriorul parcarilor in spatii verzi cultivate cu legume, fructe, plante aromatice si flori, care pot fi folosite de comunitate.


Facebook isi lanseaza platforma de televiziune la jumatatea lunii august (31 May, 2017)

Platforma de televiziune proprie a gigantului Facebook ar putea fi lansata la jumatatea lunii august, dupa cateva starturi ratate, conform unor surse din interiorul companiei citate de Bloomberg sub acoperirea anonimatului.
Compania Facebook le-a solicitat deja partenerilor sai pentru asigurarea de continut video sa predea primele episoade ale seriilor pregatite special pentru aceasta platforma.

Initial Facebook se astepta ca acest proiect sa fie gata inca de acum o luna, insa realizarea de continut a durat mai mult decat se prevedea si inca ar mai putea sa se inregistreze intarzieri. Compania are drept obiectiv finantarea unui set de programe originale pentru platforma sa TV, ce urmeaza sa fie vizualizate in afara news feed-ului obisnuit, in cadrul unei sectiuni dedicate materialelor video prin care reteaua de socializare vrea sa patrunda pe colosala piata a publicitatii de televiziune din SUA, o piata de aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Noua platforma de televiziune a Facebook le va oferi celor peste 2 miliarde de utilizatori inregistrati ai retelei de socializare acces la continut realizat atat de companii de productie de televiziune cat si de utilizatori particulari. Conform Bloomberg, Facebook incearca sa ofere continut de calitate mai buna decat rivalii de la YouTube, apartinand Google, insa nu vrea sa intre in competitie directa cu marii producatori de continut de televiziune din SUA precum Netflix, HBO sau Showtime.

Pentru a se asigura ca platforma sa TV va fi un succes, compania a angajat o echipa manageriala cu experienta in domeniul media si in special in domeniul productiilor de televiziune, echipa pe care continua sa o extinda.
Deocamdata informatiile despre noua platforma de televiziune propusa de Facebook nu au fost confirmate oficial de reprezentantii companiei.


Noile contracte part-time vor afecta 1 milion de locuri de munca (28 May, 2017)

Noile prevederi privind contractele part-time vor afecta, in Romania, peste un milion de locuri de munca, iar cheltuielile rezultate nu vor putea fi suportate de catre microintreprinderi, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, desfasurat la Palatul Victoria.

“Prima problema pe care am ridicat-o a fost aceea ca, avand in vedere ca programul de guvernare este foarte ambitios, cu foarte multe masuri de mare impact economic social, fiecare initiativa legislativa, institutionala, economica, sa fie precedata, asa cum spune legea, de elaborarea notei de impact si testului IMM-urilor. Aceasta ne protejeaza sa facem greseli economice si sociale si asigura o amplificare a efectelor economice si pozitive si, in mod special, am cerut sa se faca niste mecanisme pe problemele care sunt la perioada actuala. Spre exemplu, problema salariului minim, pentru ca nimeni nu a prezentat o analiza substantiala, sa ne dam seama daca poate suporta bugetul si in consecinta, problema Legii 62 sindicale, colaborare patronat – sindicat, pentru ca si aici sunt foarte multe probleme legate de influenta asupra resurselor umane si sigur am cerut ca si pe partea fondurilor europene, unde suntem in urma, sa se dea o mana de ajutor actualei ministre, care este foarte buna. Inclusiv contractele part-time, pentru ca vor fi afectate, potrivit analizelor, peste un milion de locuri de munca, or daca la un un milion de locuri de munca se amplifica cheltuieli foarte mari, mai ales ca majoritatea acestora sunt la microintreprindere, exista riscul ca o parte din acestea sa nu poata sa le suporte, iar atunci sa intre in faliment sau sa nu aiba angajari deloc”, a spus Nicolescu.

Reprezentantul patronatelor a precizat ca, pe subiectul contractelor part-time, premierul Mihai Tudose a afirmat ca trebuie luata o masura de combatere a muncii la negru, iar la discutii nu a existat nicio propunere in acest sens. “A ramas sa se studieze, iar noi speram sa fim consultati”, a sustinut Ovidiu Nicolescu.
Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanta privind unele masuri pentru asigurarea platii de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru toti salariatii, inclusiv pentru persoanele care au incheiate contracte de munca cu timp partial si pentru cei cu plata in acord.


Investitiile Ford, Arcelik si Philip Morris vor atrage si alte fabrici in Romania (21 May, 2017)

Asamblarea unui nou model Ford la Craiova, fabrica de masini de spalat de la Ulmi a turcilor de la Arcelik si transformarea fabricii de tigarete Philip Morris din Otopeni vor determina si alte grupuri internationale sa investeasca in Romania, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

Ford a anuntat ca va investi aproape 200 mil. euro in productia noului EcoSport la Craiova, dupa ce a renuntat la asamblarea modelului B-Max; la randul lor producatorii de electrocasnice Arctic, parte a grupului Arcelik, investesc circa 100 mil euro in localitatea damboviteana Ulmi intr-o fabrica de masini de spalat; Philip Morris International a anuntat ca va investi circa 490 mil. euro in transformarea fabricii de tigarete din Otopeni intr-o facilitate de productie pentru HEETS, unitati folosite pentru dispozitivele electronice IQOS.

Un argument suplimentar in atragerea de investitori noi in zona de productie este faptul ca Romania este una dintre cele mai industrializate economii din Europa, sector care reprezinta aproape un sfert din PIB.
Comparativ cu tarile din regiune, piata locala a spatiilor industrial/logistice este inca subdezvoltata. Depozitele din Bucuresti au o suprafata totala de 1,2 mil. mp, comparativ cu 3,1 mil. mp in Varsovia, 2,5 mil. mp in Praga si 2 mil. mp in Budapesta, se arata in studiul citat.

„Piata logistica si industriala este intr-o etapa de dezvoltare efervescenta, atat din perspectiva cererii, cat si a ofertei. Anul 2017 a continuat tendinta din 2016, remarcandu-se printr-un nou record atat al livrarilor, cat si al tranzactiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri patrati inchiriati in primul semestru. Suntem increzatori ca si in urmatorii 2 – 3 ani se va mentine aceasta tendinta”, a declarat Rodica Tarcavu, partener si sefa a departamentului industrial din cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

Piata locala este extrem de polarizata, cu trei dezvoltatori de spatii logistice si industriale detinand 40% din suprafata totala de hale din tara, ajunsa la 2,65 mil. mp.

 


Angajatii companiilor IT, scutiti de impozitul pe salarii, de la 1 iulie (15 May, 2017)

Pentru a beneficia de aceste facilitate fiscale, aceştia trebuie să deţină o diplomă după finalizarea studiilor universitare de lungă durată sau o diploma acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, să ocupe un post dintr-un compartiment specializat de informatică, iar activitatea fiecărui programator scutit de impozitul pe venit să fi generat venituri de cel puţin 10.000 de euro pe an.

De aceste prevederi beneficiază şi angajaţii societăţiilor de IT nou înfiinţate, companii care nu vor trebui să facă dovada că au realizat venituri de 10.000 de euro/programator.

Conform Ordinului privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, angajatorul va trebui să întocmească separat statul de plată pentru angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.


Romanii din strainatate, cei mai mari investitori in tara (01 May, 2017)

Ţara noastră s-a situat, în 2015, pe a treia poziţie în UE la surplusul rezultat de pe urma transferurilor personale de fonduri, cu o sumă de 1,74 miliarde de euro, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul european de Statistică – Eurostat. Şi în 2014, România a ocupat tot a treia poziţie.

România a fost devansată de Polonia, cu 2,97 miliarde de euro şi de Portugalia, cu 2,59 miliarde de euro. În ţara noastră au intrat 1,637 de miliarde de euro din spaţiul comunitar şi 539 de milioane de euro din ţările non-UE. Ieşirile de fonduri au fost de 429 de milioane de euro, dintre care 297 milioane de euro au mers în interiorul UE şi 132 milioane de euro în afara UE.

În ceea ce priveşte statele membre, anul trecut cele mai mari ieşiri de bani s-au înregistrat în Franţa (10 miliarde de euro), Marea Britanie (7,7 miliarde de euro), Italia (6,4 miliarde de euro) şi Spania (6,2 miliarde de euro).

Potrivit Eurostat, cele mai mari deficite de pe urma transferurilor le-a înregistrat Franţa (9,5 miliarde de euro), Marea Britanie (cinci miliarde de euro), Italia (4,2 miliarde de euro) şi Germania (3,5 miliarde de euro).