Ziaristii de la Financial Times confirma cresterea economica a Romaniei(nov. 15, 2013)

Pentru Romania, cresterea a atins nivelul sclipitor de 4,1%, fata de 1,5% in precedentele trei luni. Economistii previzioneaza acum o crestere de 2,5% a PIB pentru intregul an, scriu jurnalistii britanici.

Datele Eurostat arata ca tara noastra a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana, de 1,6%, fiind urmata de Letonia, cu 1,2%.

Economia zonei euro a incetinit la o rata de expansiune de numai 0,1% in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, dar a scazut cu 0,4% raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut.

 Produsul Intern Brut al UE a urcat cu 0,2% fata de trimestrul anterior.

Cresterea Germaniei, cea mai mare economie europeana, a incetinit la 0,3% in trimestrul al treilea fata de cel anterior, din cauza stagnarii exporturilor si avansului modest al cererii interne.

 Franta, a doua economie din zona euro, a inregistrat o contractie a PIB cu 0,1% in trimestrul trei, dupa ce a iesit din recesiune in perioada aprilie-iunie.

 Economia Italiei s-a contractat de asemenea cu 0,1%, marcand cel de-al noualea trimestru consecutiv de recesiune.

Acestia adauga ca majoritatea economiilor din Europa Centrala si de Est trec printr-o redresare accentuata, spre deosebire de cele din zona euro, care stagneaza.

Financial Times apreciaza ca zona euro s-a poticnit intr-o crestere anemica de 0,1% pentru acest trimestru.