Volksbank pierde definitiv un proces cu 600 de clienti(ian. 24, 2014)

Avocatul Gheorghe Piperea a reusit sa convinga judecatorii de la Tribunalul Bucuresti sa respinga recursul formulat de Volksbank intr-un proces pe care banca il pierduse si pe fond. Aproape 600 de clienti ai bancii, care detin in total circa 315 credite, vor avea rate reduse cu pana la 60%, dupa cum sustine Piperea, sau cu maximum 35%, dupa cum arata banca.

Decizia definitiva si irevocabila vizeaza aplicarea abuziva a unor comisioane dar si modificarea unilaterala a dobanzilor. “ Principalele beneficii sunt modificarea contractelor cu reducerea ratelor cu 30-60% si restituirea platilor efectuate in trecut cu titlude plati comisioane si alte costuri abuzive”, arata avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit acestuia, clientii ar urma sa primeasca, in medie, aproximativ 10.000 de euro. “Credem ca nimeni nu este in masura sa faca aprecieri asupra unor decizii ale instantelor, fie ele negative sau pozitive. Exista atat sentinte favorabile bancii, cat si sentinte ca cea in discutie. Ceea ce ne face sa credem ca suntem inca departe de a avea o concluzie pe acest subiect. Ca si pana acum, Volksbank respecta si pune in aplicare toate deciziile instantelor si isi asuma atat esecurile, cat si victoriile.”, comenteaza cei de la Volksbank.

Procesul castigat ieri irevocabil a inceput in anul 2010 atunci cand putina lume dadea sanse de reusita clientilor. Acest dosar este cel care a creat practic baza pe care s-au castigat sute de procese individuale in toata tara. Este important de precizat ca, in dosarul la care facem referire, vorbim despre credite ipotecare care presupun valori substantiale imprumutate, uneori peste 100.000 de euro.

“Aceste solutii au fost preluate, incepand cu 2011, in mai toate hotararile irevocabile care s-au obtinut in dosare individuale in tara si la ICCJ (peste 2000 in tara si 84 la ICCJ). De aceea, solutia pronuntata ieri nu este un simplu precedent judiciar, ci este solutia generica pe care se va putea baza sau la care se va putea raporta orice hotarare viitoare in acest gen de procese. Este, fara exagerare, istorie “, considera avocatul Piperea.

Contactati de capital.ro, reprezentantii Volksbank au acceptat sa dea mai multe detalii in ceea ce priveste datele procesului. Banca subliniaza ca este vorba despre 315 dosare de credit, majoritatea cu cate doi titulari, sot si sotie. De aici numarul de 580 de clienti. In acelasi timp, spun cei de la banca, ratele nu vor scadea cu pana la 60%, asa cum arata avocatul partii adverse ci cu maximum 35% iar sumele rambursate clientilor nu sunt, in medie, de 10.000 de euro ci de 6.500 de euro.