Utilizarea autostrazilor din Romania ar putea fi taxata, din 2011, cu 3 sau 4 euro/100 km(iul. 10, 2010)

Utilizarea autostrazilor din Romania ar putea fi taxata, din vara anului viitor, cu 3 sau 4 euro pe suta de kilometri, a declarat, miercuri, la Calafat, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, citat de Mediafax.

Banii vor fi folositi pentru intretinerea autostrazilor.

Autoritatile romane lucreaza la o strategie privind taxarea portiunilor de autostrada aflate pe coridorul IV pan-european, document care va fi transmis Comisiei Europene, a declarat Berceanu, citat de corespondentul Mediafax.

„In acest moment, sunt niste proiecte de portiune de autostrazi de pe culoarul IV care se afla la Comisia Europeana pentru aprobare. Acestea vor fi aprobate, insa pentru urmatoarele portiuni va trebui sa furnizam o strategie la Comisia Europeana privind taxarea pentru autostrazi. Si nu este vorba neaparat de taxare, ci este vorba de sumele care se vor strange pentru intretinerea autostrazilor”, a afirmat Berceanu.

El a adaugat ca intretinerea autostrazilor reprezinta o cerinta a Uniunii Europene intrucat „contribuabilii europeni sunt interesati ca atunci cand dau niste bani pentru autostrazi acestea sa fie intretinute conform normelor UE”.

Berceanu sustine ca taxele care vor fi instituite vor fi „modice”, urmand sa ajunga la 3-4 euro pentru o suta de kilometri. „Acum facem un mic studiu pe care il vom trimite si la CE”, a aratat Berceanu.