Un pachet de credite neperformante de 340 mil. euro a fost vandut cu discount de 92%(dec. 19, 2015)

Compania poloneza Kredyt Inkaso a cumparat un pachet de credite neperformante, de 340 mil. euro, de la UniCredit Romania, pentru care trebuie sa plateasca 28 mil. euro.

Cele doua parti au ajuns vineri la aceasta intelegere, iar polonezii au trei luni la dispozitie sa plateasca pretul tranzactiei.

Pachetul scos la vanzare de UniCredit se refera la imprumuturi acordate companiilor mici si mijlocii, o categorie extrem de lovita in criza.

Compania de recuperare de creante Kredyt Inkaso, subsidiara a grupului polonez cu acelasi nume, si-a dublat anul acesta portofoliul de credite neperformante administrate in ultimul an, pana la 600 mil. euro, inainte de tranzacția de vineri. Com­pania a intrat pe piata romaneasca in ianuarie 2013 si a ajuns sa detina circa o treime din portofoliul total de neperformante al grupului polonez.

„In ultimul an, cel mai mult am cum­parat credite corporate si IMM. Pe corporate consideram ca pretul este corect, in timp ce pe retail competitia este foarte mare si creditele negarantate au ajuns sa fie mai scumpe decat cele garantate. Piata este dinamica si lunar exista doua-trei proiecte de cesiune de creante; inclusiv bancile grecesti, care pana acum nu prea vindeau, au inceput sa-si vanda din neperformante“, a declarat Andrei Mocanu, directorul general al Kredyt Inkaso.