Trump a aprobat cea mai mare reforma fiscala din ultimii 30 de ani(dec. 23, 2017)

Reforma va reduce impozitul federal pentru companii de la 35% la 21%, iar cota maxima de impozitare a veniturilor va fi redusa de la 39,6% la 37%, numarul de transe ramanand neschimbat.

Donald Trump a scos in evidenta nivelul reducerilor de taxe si le-a declarat jurnalistilor: ‘cifrele vor vorbi’. Presedintele a explicat ca initial voia sa astepte pana dupa 1 ianuarie cu promulgarea dar s-a razgandit.
Spre deosebire insa de reforma fiscala din 1986, de data aceasta niciun democrat nu a votat in favoarea reformei propusa de republicani. Republicanii insista ca acest pachet de reduceri de taxe pentru companii, IMM-uri si persoane fizice va stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca. In opinia lor, aceste masuri sunt vitale pentru a-si pastra majoritatea de care se bucura in Camera Reprezentantilor si Senat inaintea alegerilor partiale din luna noiembrie 2018.

In schimb, democratii, care se opun in unanimitate proiectului legislativ, sustin ca reforma fiscala avantajeaza corporatiile si persoanele instarite, va majora datoria SUA cu 1.500 de miliarde de dolari in urmatorul deceniu si va adanci si mai mult inegalitatile dintre bogati si saraci.