Transgaz semneaza contractul pentru finantarea europeana a conductei de gaze BRUA. Gazele din Marea Neagra vor fi exportate in Austria(sept. 7, 2016)

Conducerea companiei de stat Transgaz semneaza vineri, la Budapesta, contractul de finantare din fonduri europene a conductei Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Caspica spre Austria, potrivit unui anunt al companiei de stat.

„Managementul privat al companiei va semna la Budapesta contractul de finantare pentru grantul de 179,4 milioane euro primit de la Uniunea Europeana pentru Proiectul BRUA-Faza1“, a precizat Transgaz, intr-un comunicat.

In prezent, proiectul BRUA se afla in faza de elaborare a proiectului tehnic pentru conducta si statiile de comprimare. De asemenea, se afla in derulare procesul de obtinere a avizelor si acordurilor necesare obtinerii autorizatiilor de construire. Dupa finalizarea acestei etape, urmeaza demararea procedurii de atribuire pentru achizitia lucrarilor de executie aferente conductei si statiilor de comprimare, realizarea lucrarilor de executie si punere in functiune, iar apoi inceperea operarii. Constructia conductei ar putea fi finalizata, in acest caz, la sfarsitul anului 2019.

Proiectul BRUA a aparut dupa esecul Nabucco si presupune dezvoltarea unei capacitati de transport gaze naturale intre punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) si Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

BRUA va strabate teritoriul Romaniei pe o distanta de 528 de kilometri, de la sud, din judetul Giurgiu, spre vest, traversand judetele Teleorman, Dambovita, Arges, Olt, Valcea, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin, Timis si Arad. Valoarea estimata a proiectului se ridica la 560 milioane de euro.

Din cele aproximativ 680 de locuri de munca generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forta de munca din Romania.

Comisia Europeana a validat, pe 19 ianurie 2016, finantarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrarilor ce urmeaza sa fie efectuate de Transgaz la sistemul national de transport a gazelor naturale romanesc pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1. Astfel, Transgaz dispune de o parte din finantarea necesara pentru a realiza lucrarile pe teritoriul Romaniei.

Dupa punerea in functiune, proiectul va asigura o capacitate maxima de transport gaze naturale de 1,5 miliarde metri cubi pe an inspre Bulgaria si de 4,4 miliarde mc pe an inspre Ungaria. Prin aceasta conducta ar urma sa fie transportate spre Austria si alte state vest-europene gazele extrase din Marea Neagra.