Topul companiilor romanesti din Europa Centrala si de Est(aug. 22, 2017)

Topul celor mai mari companii din Europa Centrala si de Est (ECE) include si 65 de companii romanesti si, desi Romania creste ca evolutie a companiilor, tara noastra este inca sub potentialul economiei autohtone si sub potentialul PIB-ului.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului Coface Top 500 ECE, in care compania internationala de asigurari de credit raporteaza cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, reflectand evolutiile din regiune. Topul complet poate fi gasit mai jos.

„Romania trebuie privita cu multa atentie in perioada ce vine. In ultimii ani, tot mai multe com-panii au crescut destul de mult incat sa intre in Top 500, de la 56 in 2013, la 65 in 2016. Cifra de afaceri medie a firmelor din Romania (891 milioane de euro) este inca sub majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, insa a inregistrat cea mai mare rata de crestere in 2016 (+6,6%). Romania creste ca evolutie a companiilor, dar este inca sub potentialul economiei autohtone si sub potentialul PIB-ului, cu toate ca inregistreaza cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.

Automobile Dacia este compania romaneasca situata cel mai favorabil in Top 500 companii din ECE. Ea se situeaza pe locul 14 la nivelul regiunii, cu o cifra de afaceri de 4,22 miliarde de euro si un profit net de 100,6 milioane de euro, in anul 2016.

Urmatoarea in top este OMV Petrom Marketing, cu afaceri de 3,25 miliarde de euro anul trecut si un profit net de 85 de milioane de euro. Pe locul trei se situeaza OMV Petrom SA, cu afaceri de 3,01 miliarde de euro si profit net de 200 de milioane de euro.

In clasament urmeaza, completand primele 10 locuri, Kaufland Romania, Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream, British American Tobacco, Carrefour Romania, Lidl si Lukoil Romania.