Toate taxele si impozitele vor putea fi platite online, din 15 septembrie(sept. 4, 2010)

Impozitele si taxele, precum si amenzile, contributiile sau orice alte datorii fata de institutiile publice vor putea fi platite online, incepand cu 15 septembrie, prin Platforma Nationala de Plati Electronice, componenta a eRomania, potrivit unui anunt al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Sistemul propus permite efectuarea platilor atat pe baza de card bancar, cat si prin integrare cu alte instrumente de tip Internet si home-banking si este disponibila atat utilizatorilor inregistrati, cat si utilizatorilor anonimi. Inregistrarea in sistem ofera, insa, un set extins de functionalitati, printre care istoricul platilor efectuate.

Platforma Nationala de Plati Electronice va deservi toate cele 3.300 de administratii publice locale, precum si celelalte aproximativ 6.000 de institutii publice care percep taxe. Valoarea taxelor si impozitelor platite de catre cei 18 milioane de contribuabili, persoane fizice si juridice, se ridica la suma de 7 miliarde de euro anual, se arata in comunicatul de presa.

Potrivit reprezentantilor MCSI, Platforma asigura cresterea ratei de colectare a datoriilor catre stat, scaderea costurilor aferente colectarii, accesul permanent la datele de evidenta a datoriilor, prin interfata web, precum si un nivel de securitate ridicat si livrarea sumelor incasate in conturile de trezorerie ale fiecarei institutii inregistrate in sistem, in conditiile prevazute de lege.

MCSI va prezenta public Platforma Nationala de Plati Electronice MCSI pe data de 15 septembrie.