Surplusul de certificate verzi va crea haos in sistemul energetic de la 1 aprilie(apr. 2, 2017)

Certificatele verzi amânate, pe care le vor primi producătorii de energie regenerabilă de la 1 aprilie, vor duce la un surplus uriaş de certificate în piaţă, ceea ce va crea haos în sistemul energetic, dacă Guvernul nu modifică în şedinţa din această săptămână legislaţia din domeniul energiei verzi, a declarat, pentru AGERPRES, Răzvan Nicolescu, senior consultant în cadrul Deloitte şi fost ministru de resort.

De la 1 aprilie, producătorii de energie regenerabilă vor primi certificatele verzi amânate în 2013, ceea ce va creşte şi mai mult surplusul de certificate existent pe piaţă. Aceste certificate au termen de valabilitate numai un an.

Potrivit lui Nicolescu, producătorii de energie regenerabilă vor fi astfel afectaţi şi mai mult, fapt care va crea probleme inclusiv băncilor care au finanţat proiectele de energie verde.

În plus, producătorii de energie regenerabilă vor reduce şi preţul energiei pe piaţă, pentru a-şi putea vinde certificatele, ceea ce va afecta în primul rând producătorii de energie pe cărbune. Schema de certificate verzi este una închisă, adică doar proiectele care au fost puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016 mai primesc astfel de subvenţii.

În opinia lui Nicolescu, soluţia este extinderea valabilităţii certificatelor verzi pe durata existenţei actualei scheme de sprijin.

‘Am speranţa că Guvernul va trata cu responsabilitate problema certificatelor amânate. Valabilitatea acestora trebuie prelungită pe durata existenţei actualei scheme de sprijin, altfel se va instala haosul în sistem. Printre cei afectaţi vor fi producătorii pe regenerabile, producătorii pe cărbune, băncile care au finanţat şi statul român care va plăti amenzi că nu şi-a îndeplinit obiectivele asumate la Bruxelles’, a arătat Nicolescu.

El a arătat că Guvernul mai are la dispoziţie doar această săptămână pentru a rezolva situaţia.

‘Este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în următoarea şedinţă de Guvern, altfel se va instala haosul. Sper că autorităţile sunt conştiente de gravitatea problemei şi o tratează serios’, a completat oficialul Deloitte.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că intenţionează să promoveze în şedinţa de Guvern din această săptămână proiectul de ordonanţă de urgenţă care va modifica legislaţia din sectorul energiei regenerabile.

‘Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în aviz interministerial. Intenţia Ministerului Energiei este să promoveze actul normativ în şedinţa de Guvern din această săptămână, în măsura în care va obţine toate semnăturile necesare de pe lanţul interministerial’, au spus oficialii ministerului.

În toamna anului trecut, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă care aduce mai multe modificări legislaţiei din sectorul energiei regenerabile, printre care şi extinderea termenului de valabilitate al certificatelor verzi.

Proiectul de act normativ a primit avizul Comisiei Europene în luna decembrie a anului trecut.

România şi-a asumat în faţa Comisiei Europene ca 24% din consumul intern brut de energie să provină din surse regenerabile în anul 2020.

Pentru a încuraja energia din surse regenerabile, statul a promovat sistemul de subvenţii prin certificate verzi, adică producătorii primesc gratuit aceste certificate, pe care le vând pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze o anumită cotă de certificate verzi, în funcţie de cantitatea de electricitate tranzacţionată. În final, aceste certificate verzi sunt transferate în factura plătită de consumatori.