SUA cer Europei sa ajute economia(mai 27, 2014)

Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a cerut Europei sa gaseasca o cale intermediara care sa combine masurile de reducere a deficitelor bugetare cu masurile de stimulare a cresterii economice, consemneaza agentia EFE.

In timpul unei conferinte de presa desfasurate la Berlin, unde s-a intalnit cu ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, oficialul american a sugerat europenilor sa reuneasca ‘cresterea economica, reformele structurale si reducerea deficitelor’, subliniind totodata ca Statele Unite si economia mondiala au nevoie de revigorarea economica a Europei.

Mesajul transmis acum de Washington pare mai nuantat decat cele precedente, cand Statele Unite au criticat austeritatea ce a adus Europa in recesiune.

In schimb, ministrul Schauble a reafirmat ca plafoanele de deficit public convenite in cadrul Uniunii Europene trebuie respectate, el dezaproband astfel ideile guvernelor francez sau italian care se pronunta in favoarea unei flexibilizari a angajamentelor fiscale pentru a incuraja cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Pe de alta parte, secretarul Trezoreriei americane a profitat de vizita la Berlin pentru a aborda cu oficialii germani si alte chestiuni, precum reglementarea fluxurilor financiare internationale, combaterea fraudelor fiscale pe plan mondial, sau acordul transatlantic de liber schimb aflat in curs de negociere.