Statul vinde din actiunile Romgaz(oct. 18, 2013)

Guvernul a aprobat astazi vanzarea pe Bursa a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, la un pret cuprins intre 24 si 32 lei pe actiune, ceea ce inseamna obtinerea unui pret intre 1,38 miliarde lei (circa 308 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (411 milioane euro).

”Am aprobat in Guvern hotararea privind oferta publica a Romgaz. Este vorba despre 57,813 milioane de actiuni, adica 15% din capitalul social, iar intervalul de pret este 24-32 lei pe actiune. Este o cotatie stabilita dupa un raport de marketing al consortiului de consultanti si este o cotatie apropiata de cea a Petrom”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la finalul sedintei de Guvern, citat de Agerpres.

In aceasta dimineata, Guvernul s-a reunit intr-o sedinta extraordinara pentru indeplinirea ultimei proceduri pentru listarea la bursa a companiei Romgaz.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa listeze Romgaz la bursa, cel mai tarziu  in luna noiembrie 2013. Pachetul majoritar de actiuni al Romgaz Medias, respectiv 85,1%, este detinut de stat prin Departamentul pentru Energie, iar 14,9% apartine Fondului Proprietatea.

Daca statul va vinde pachetul vizat de actiuni, participatia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Romgaz este cel mai mare producator si furnizor local de gaze naturale si, totodata, cel mai mare operator de inmagazinare subterana de gaze naturale din Romania.