Statul are de recuperat 2 miliarde de euro de la ENEL, EON si CEZ(nov. 3, 2013)

Un raport al Curtii de Conturi arata ca cele trei companii au cumparat filialele Electrica, promitand ca vor investi sute de milioane de euro in retehnologizare. Astfel, statul roman are de recuperat de la companiile CEZ, EON si ENEL 2 miliarde de euro, banii reprezinta penalitati pentru ca cele trei companii nu si-au respectat angajamentele asumate in contractele de privatizare a cinci filiale Electrica.

In schimb, ancheta Curtii de Conturi a dezvaluit ca de fapt CEZ, EON si ENEL au investit in modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produsi de filialele pe care le-au cumparat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este ca pretul energiei electrice nu ar fi trebuit sa creasca daca cele trei companii isi respectau promisiunile.

Ministerul Energiei anunta in vara acestui an ca Electrica are de recuperat de la E.ON, CEZ si ENEL 2 miliarde de euro pentru ca aceste companii nu si-au respectat obligatiile contractuale din procedurile de privatizare a cinci filiale ale Electrica.