Start-up Nation: Guvernul vrea sa aloce 247,9 milioane de lei, in loc de 400 de milioane, cate era necesarul minim in 2017(iul. 20, 2017)

Guvernul urmeaza sa aloce Ministerului pentru Mediul de Afaceri, la prima rectificare bugetara din acest an, un plus de 247,9 mil pentru finantarea programelor, in special pentru IMM-uri, dupa cum a declarat ministrul Finantelor, Ionut Misa, vineri, intr-o conferinta. Sumele sunt mult mai mici decat necesarul de cheltuieli pentru programul Start-up Nation pana la finalul anului. Ministrul pentru mediul de Afaceri, Ilan Laufer, spune ca sunt toate resursele asigurate pentru program.

”Start-up Nation are asigurate toate resursele necesare pentru implementare. Voi carifica saptamana viitoare, intr-o conferinta de presa” – a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Intrebat daca banii vor ajunge pana la o eventuala a doua rectificare bugetara, el a raspuns afirmativ.
Ministrul Finantelor, Ioanut Misa, a prezentat vineri care vor fi alocarile propuse de Ministerul Finantelor, la rectificarea bugetara, in urma discutiilor cu celelalte ministere, decizia finala urmand sa fie luata de Guvern in sedinta.
”Ministerul Comertului – 247,9 mil pentru finantare programe, in special pentru IMM-uri” – a spus Misa.
Reamintim ca in bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri sunt prevazute credite de angajament de 1,2 miliarde de lei pentru programul Start-up Nation si 15 milioane de lei pentru programul de export. Pentru a putea fi folosite, creditele de angajament trebuie transformate in credite bugetare prin rectificare bugetara.

Cert este ca, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat ca a solicitat la Finante suma maxima de 1,2 miliarde de lei pentru transformarea creditelor de angajament in credite bugetare, pentru programul Start-up Nation.

Laufer a mentionat insa ca cel mai probabil, avand in vedere transele de cheltuieli care se vor angaja in aest an in programul Start-up Nation, nu va fi nevoie de intreaga suma de 1,2 miliarde de lei, ci numai de 0,4-0,5 miliarde de lei – credite de angajament care sa fie transformate in credite bugetare.

Asadar, in loc de macar 400 de milioane de lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri ar urma sa primeasca numai 247,9 milioane de lei.

Acesti bani sunt destinati antreprenorilor Start-up Nation din zonele neeligibile pentru fondurile europene adica firmelor din mediul rural si din Bucuresti si judetul Ilfov.

Acesti beneficiari se impart si ei in doua categorii: cei cu credite-punte de la banci si cei care au optat pentru metoda cererii de plata sau pe rambursarea cheltuielilor.