Sensiblu ar deveni Dr. Max(oct. 14, 2017)

Fondul ceh de investitii Penta Investment s-ar afla in negocieri avansate pentru preluarea A&D Pharma, numarul unu pe piata distributiei de medicamente din Romania, cel care detine depozitul de medicamente Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu. Procesul de due diligence al companiei detinuta de cetateni libanezi, declansat acum o luna, s-ar apropia de sfarsit, conform unor surse din piata.

Dupa achizitia lantului de farmacii Arta Farm de catre Dr. Max, divizia farma a fondului de investitii ceh (mai detine printre altele si pariurile sportive Fortbet) Penta Investment a inceput negocierile cu A&D Pharma, grupul care reuneste si distributia de medicamente si lantul de farmacii Sensiblu. Surse din piata, apropiate tranzactiei, spun ca intre cei doi investitori ar fi fost batuta palma, iar depozitul de medicamente ar fi inceput sa isi schimbe solicitarile si cerintele fata de propriii clienti.

Penta Investment, cu puternice investitii pe piata farma din Cehia si Polonia, a fost puternic lovit de o modificare legislativa din cele doua state care a diminuat drastic numarul farmaciilor care pot fi detinute de un singur proprietar. Termenul pe care il are la dispozitie fondul de investitii pentru a se incadra in noile cerinte legislative este de sase luni. A fost practic momentul in care Penta a „iesit” la cumparaturi prin Europa. In iunie 2017 a cumparat o retea de 31 de farmacii si un distribuitor de medicamente, si isi face intrarea pe o piata puternic concurentiala. Planurile cehilor nu se opresc aici. In aceeasi perioada au intrat si pe piata din Serbia si vor sa se extinda puternic in regiune.
Brandul A&D Pharma este evaluat la 250-300 de milioane de euro. Conteaza insa cum va arata contractul final: daca se va face intr-o singura etapa sau doua, asigurand o preluare usoara a grupului farmaceutic din Romania, daca va exista sau nu prima de pachet de control pe care cehii o vor plati sau nu.
Modelul Dr. Max este acela de discounter pe segmentul de farmacii, un model implementat recent si de jucatori locali precum Beladona si mai nou chiar Sensiblu, care a lansat brandul Punkt. A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic din Romania, care ofera o platforma regionala de marketing & vanzari in domeniul farma, in Europa Centrala si de Est.

Fondat in 1994, Grupul A&D Pharma opereaza trei linii de business. Mediplus Exim este lider de piata in domeniul distributiei de produse farmaceutice, acopera intregul teritoriu al Romaniei si deserveste peste 4.500 de farmacii si peste 500 de spitale. Sensiblu este unul dintre cei mai importanti actori ai pietei de retail farmaceutic si unul dintre cele mai valoroase branduri din Romania. Sensiblu este prezent in toate orasele de peste 50.000 de locuitori. Linia de business de Marketing&Sales ofera servicii producatorilor internationali de medicamente, in zona Europei Centrale si de Est.