Salariul mediu net a crescut cu 79 de lei in martie(mai 6, 2011)

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1493 de lei in martie, cu 79 de lei mai mare decat in luna februarie, reiese din datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari salarii s-au platit in industria fabricatoare de tutun, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Potrivit INS, cresterea castigului salarial in martie fata de februarie se datoreaza, printre altele, acordarii primelor de Paste, a tichetelor cadou pentru 1 – 8 martie ori a tichetelor de vacanta.

In sectorul privat, cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de tutun, unde salariile s-au majorat cu 32%, precum si in intermedieri financiare, unde cresterile au fost de aproape 30 de puncte procentuale.

Si in activitatile de asigurari s-au raportat cresteri ale castigului salarial net cuprinse intre 18% si 21%.

Cele mai mari scaderi de salarii din sectorul privat, de aproximativ 21%, le-au avut cei care presteaza activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii).

In sectorul bugetar, cel mai mult au crescut salariile din invatamant, cu aproape 5%.

Castigul salarial net din sanatate si asistenta sociala a inregistrat o crestere de 1,4%, in timp ce salariul net din administratie publica s-a diminuat aproape nesemnificativ cu 0,2%.

Comparativ cu luna martie a anului trecut, in martie 2011 castigul salarial mediu net a scazut cu 1,1%.