Salariile bugetarilor vor fi majorate cu 7,4% de la 1 decembrie(oct. 1, 2012)

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale, act normativ ce prevede ca salariile bugetarilor vor fi marite astfel incat acestea sa revina la nivelul de dinainte de taierile din iunie 2010, a fost adoptat, marti, de Camera Deputatilor, forul decizional. Totusi, pentru a se aplica, legea trebuie promulgata de presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial.

OUG nr. 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 340, din 18 mai 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.

Totusi, potrivit Constitutiei Romaniei, „Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora”. In acelasi, timp, documentul stabileste ca ordonantele de urgenta adoptate de Guvern se supun aprobarii Parlamentului, motiv pentru care Executivul a inaintat Senatului proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2012. In calitate de prima camera sesizata, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2012 cu 84 de voturi „pentru”, niciun vot „impotriva” si 2 abtineri. Ulterior proiectul a fost inaintat Camerei Deputatilor, forul decizional in acest caz.

Potrivit unui document de presa remis AvocatNet.ro, deputatii au adoptat acest proiect cu 225 de voturi „pentru”, 1 vot „impotriva” si 1 abtinere. Concret, in urma votului final al Camerei Deputatilor, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 19/2012 si-a incheiat traseul legislativ in Parlament. Pentru a fi pus in aplicare, el trebuie promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

OUG nr. 19/2012 stabileste clar ca bugetarii ale caror salarii au fost reduse cu 25% in 2010 vor beneficia de cresteri salariale in etape pentru a reveni la remuneratia pe care o aveau inainte de taieri.

Astfel, potrivit ordonantei de urgenta, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se majoreaza in doua etape, astfel:

a) cu 8% incepand cu data de 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012;

b) cu 7,4% incepand cu data de 1 decembrie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.