Salariatii Hidroelectrica vor putea cumpara 10% din actiunile nou emise la majorarea de capital(dec. 4, 2013)

Salariatii, conducerea si pensionarii din Hidroelectrica vor putea cumpara pana la 10% din actiunile nou emise in urma majorarii de capital prin care statul vizeaza plasarea pe piata de capital a unui pachet de 15% din titlurile producatorului de electricitate.

 Dreptul salariatilor, conducerii si pensionarilor companiilor de stat de a primi actiuni la privatizarea sau listarea companiei respective este precizat in Legea 137 din 2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii firmelor de stat, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare de guvern privind listarea la bursa a Hidroelectrica.

Salariatii, conducerea si pensionarii din alte companii de stat privatizate, precum Petrom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord si filiale ale Electrica, chiar daca au dreptul sa primeasca actiuni la companiile respective, statul nu le-a oferit aceasta posibilitate, noteaza Mediafax.

Listarea a 15% din capitalul Hidroelectrica va fi realizata in urma majorarii capitalului companiei, prin aport de capital privat, cu 18,74%. Operatiunea este programata pentru iulie 2014.

Fondul Proprietatea, care detine deja 19,94% din capitalul Hidroelectrica, va avea drept de preemtiune, iar in cadrul ofertei ii va fi oferit un pachet suplimentar de actiuni de 3,74% din capitalul existent al Hidroelectrica pentru a-si pastra participatia.

Hidroelectrica are un capital social de 4,47 miliarde de lei si este controlata de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Listarea pe piata de capital a Hidroelectrica este un angajament asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.