Sa traiasca bine cine merita(iun. 15, 2012)

Aflam zilele astea din gura ministrului Chitoiu, in vizita la Timisoara, ca 40 % din PIB-ul Romaniei este produs de companiile de stat. In acelasi timp, 66% din arieratele din economie sunt produse de aceste companii, foarte multe nerentabile. Ministrul ne anunta masurile pe care intentioneaza sa le ia incepand cu privatizarea managementului si finalizand cu executarea silita a acestor arierate.

Va marturisesc ca niciodata nu m-am simtit mai nedreptatit in calitatea mea de proprietar de mica afacere decat ascultandu-l pe d-ul Chitoiu. Calitatile sale de finantist desavarsit sunt de necontestat iar buna-credinta reiesea de la primele cuvinte pe care le rostea. Dar politica Statului Roman in aceasta chestiune mi se mare primitiva si ineficienta.

Inteleg acum de ce, banii platiti de mine si de alti mii de intreprinzatori, bani munciti din greu, nu ajung la spitalele care gem de igrasie si mucegai sau la scolile ce stau sa se prabuseasca pe invataceii din prima zi. Nu este suficient ca asist neputincios cum d-na Udrea inaugureaza sali de sport ridicate in sate fara copii sau privesc hartile neghioabe care traseaza autostrazi scumpe si de proasta calitate din centrul tarii spre periferie, precum in autoritarul Imperiu Roman. Acum aflu ca exista sute de companii gigant care produc pierderi si nu platesc impozite, conduse de directori numiti politic cu salarii cat cifra de afaceri a companiei mele si cu aroganta depasita doar de lacomia cu care risipesc banii afacerii mele si asigurarile sociale platite pentru colaboratorii mei, condamnati de pe acum la o pensie mizera.

Cred ca ajunge, cred ca trebuie sa aruncam la groapa istoriei economia sociala de piata a d-lui Iliescu, creatoare de coruptie si grave inechitati sociale. Cred ca trebuie sa traiasca bine doar cine munceste mult si ca impozitele pe care le plateste cel ce munceste mult trebuie sa ajunga la spitale, scoli si autostrazi construite in folosul celor care le platesc, pana la urma. Si niciunde altundeva. Statul trebuie sa existe pentru a asigura coexistenta eficienta si onesta a poporului si nu pentru a il inrobi prin suprataxare si control absolut.

Toate aceste companii gigant trebuie sa dispara. Trebuie privatizate imediat sau inchise. Chiar nu ma intereseaza foarte mult daca platesc biletul de CFR unei companii spaniole sau germane atat timp cat pretul este de trei ori mai mic si conditiile de calatorie civilizate. Voi folosi banii care imi raman aici, in acesta tara.