Romania va plati agricultorilor pana la 50% din platile directe aferente anului 2010, incepand cu 16 octombrie(sept. 25, 2010)

Romania va putea plati agricultorilor pana la 50% din platile directe aferente anului 2010, incepand cu 16 octombrie, in loc de 1 decembrie 2010, dupa ce Comitetul de Management pentru Plati Directe a aprobat, marti, propunerea Comisiei Europene (CE) de a permite mai multor state membre sa plateasca avansuri in cadrul schemei de plata unica pe suprafata, se arata intr-un comunicat al CE.

De derogare beneficiaza 10 state membre, printre care si Romania, tari in care agricultorii au fost afectati de criza financiara, scaderea veniturilor, conditiile mai dificile de obtinerea a creditelor pentru sectorul agricol, fluctuatiile de preturi pentru unele produse agricole si conditiile meteo nefavorabile (seceta, furtuni, inundatii), dupa cum se precizeaza in documentul publicat de executivul european.

Celelalte state membre care vor putea plati in avans fermierilor pana la 50% din platile directe aferente anului 2010 sunt: Belgia, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Spania si Ungaria.

In privinta Romaniei, in proiectul de decizie a Comisie Europene se arata ca „agricultorii din Romania se confrunta cu serioase dificultati financiare ai probleme legate de fluxurile de numerar. Efectele crizei financiare s-au prelungit in 2010, in primul trimestru inregistrandu-se o scadere a PIB-ului cu 2,5% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Sectorul agricol este in special afectat de criza, de vreme ce reprezinta o parte importanta din PIB-ul romanesc, aproape 30% din populatie desfasurandu-si activitatea in acest sector. In plus, acesta se confrunta cu conditii de creditare inasprite, la care se adauga ratele mari ale dobanzilor si solicitarea de garantii dificil de prezentat, din cauza scaderii valorii terenurilor. Mai mult, inundatii grave au produs pagube nu numai la nivelul terenurilor, ci si in sectorul cresterii animalelor, in care s-au inregistrat pierderi de animale si distrugeri ale depozitelor de furaje”.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale solicitase, din iulie, acordarea unui avans din platile directe aferente cererilor depuse in anul 2010 printr-o scrisoare adresata comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Verificarea conditiilor de eligibilitate trebuie incheiata inainte de plata avansurilor, mai precizeaza comunicatul de presa.