Romania, locul doi in regiune la cel mai scazut raport al firmelor la 1.000 locuitori(nov. 22, 2016)

Romania se afla pe locul al doilea in Europa Centrala si de Est la cel mai scazut raport privind numarul de companii la 1.000 de locuitori, potrivit unei analize realizate de Coface Romania privind maturitatea mediului de afaceri romanesc.

Dupa Serbia, Romania inregistreaza cel mai scazut raport din Europa Centrala si de Est al numarului de companii la 1.000 de locuitori, respectiv 23. Totusi, aceasta nu inseamna ca ‘rata de antreprenoriat’ din Romania este doar de 2,3%. Prin ‘rata de antreprenoriat’, intelegem numarul de persoane fizice care au fost actionari la cel putin o companie, raportat la numarul populatiei din Romania. Astfel, conform inregistrarilor oficiale la Registrul Comertului, aproximativ 3,22 milioane persoane fizice au detinut, in calitate de actionar direct, cel putin o companie in Romania. Dintre acestia, aproximativ 8% sunt persoane fizice din strainatate. Astfel, inseamna ca raman 2,96 milioane romani care au detinut cel putin o companie in Romania, ceea ce implica o rata de actionariat de aproape 15%, una dintre cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est. Cum se explica acest paradox: Romania inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate de antreprenoriat dar, in acelasi timp, si cel mai scazut raport al numarului de companii raportat la populatia totala’, se arata in document.

Conform Coface, antreprenorul roman este unul dintre cei mai ‘combinativi’ din regiune, media numarului de actionari implicati intr-o companie din mediul de afaceri romanesc fiind de 2,5 persoane fizice.

‘Numarul de persoane apte efectiv sa fie implicate intr-o companie a scazut semnificativ in ultimii 20 de ani. Astfel, conform cifrelor publicate de INS, totalul populatiei din grupa de varsta 20-60 de ani din Romania era de 12,3 milioane in anul 1990, in timp ce numarul acestora a scazut la 11,6 milioane in anul 2011 (conform ultimului recensamant), dar probabil nivelul real al celor care sunt in Romania astazi este de maxim 9 milioane. 6 din 10 companii nou inregistrate sunt detinute de actionari care au mai avut alte companii in trecut, sau sunt implicati direct/ indirect intr-un grup de companii care activeaza in paralel cu firma subiect. Astfel, nu vorbim de companii noi, ci de aceleasi persoane care desfasoara relativ aceeasi activitate pe o companie diferita. Jumatate din companiile nou infiintate isi intrerup activitatea la 5 – 10 ani de la momentul inregistrarii’, mentioneaza sursa citata.