România data in judecata la instantele internationale si de Rompetrol(mai 28, 2016)

KMG International, fostul grup Rompetrol, va da România in judecata la tribunalele arbitrale internationale, considerând ca decizia luata vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) privind mentinerea sechestrului instituit de DIICOT in mai 2016 este „extrem de severa”, nedreapta si nejustificata, si ar putea afecta planurile de dezvoltare si investitii ale grupului in România.

 

KMG International precizeaza totodata ca va folosi toate caile legale pentru protejarea investitiilor, a activitatilor si operatiunilor curente, dar si a celor peste 5.000 de angajati din România, potrivit news.ro.

„Astfel, KMG International isi va continua demersurile de actionare in instanta a României la tribunalele arbitrale de la Stockholm, bazat pe tratatul Carta Energiei, si ICSID, tribunalul arbitral de pe lânga Banca Mondiala, de la Washington DC”, a anuntat vineri grupul.

Acesta considera ca ICCJ nu a tinut cont de informatiile si documentele depuse de grup privind nivelul sechestrului reclamat de DIICOT, „care demonstreaza faptul ca valoarea totala a bunurilor vizate (“Kaz Munai Gaz International, OilField Business Solutions si SC Rompetrol Rafinare SA”) se ridica la peste 6 miliarde lei, dublu fata de nivelul de 3 miliarde lei pretins drept prejudiciu de institutie”, spun oficialii KMG International.

Reprezentantii grupului mai spun ca masura nu este necesara, pentru ca „nu exista un risc de disparitie, distrugere ori sustragere a bunurilor grupului”.

Mai mult, aceasta decizie ar putea afecta pe termen mediu si lung planurile de dezvoltare si investitii ale KMG International in România, dar si capacitatea KMG International de a atrage finantari suplimentare, spun oficialii grupului.

„In prezent, operatiunile grupului se deruleaza in conditii normale. Decizia anuntata astazi (vineri, 17 iunie, n.r.) este nedreapta si nejustificata in baza dovezilor prezentate curtii, existând riscul deteriorarii parteneriatului productiv dintre companie si angajati, familiile acestora si comunitatile din care fac parte”, arata reprezentantii KMG.

Potrivit acestora, actiunea DIICOT se refera la pretinse fapte care au avut loc in perioada 2000-2003, cu mult inainte de preluarea in 2007 de catre compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas a pachetului majoritar de actiuni ale Grupului Rompetrol (in prezent KMG International).

„Astfel, a invoca in 2016 nelegalitatea unor privatizari realizate in 1999 si, respectiv, 2000, ridica de la bun inceput probleme vadite de conventionalitate, constitutionalitate si legalitate, fie si numai in raport cu principiile garantarii dreptului de proprietate si ale securitatii circuitului civil. Prin absurd, dar in acord cu principiul invocat de DIICOT si ICCJ, in acest moment ar trebui ca toate privatizarile realizate in România din 1990 si pâna in prezent sa fie discutate si analizate, iar in cazul celor care au beneficiat de diverse facilitati (stergeri de datorii istorice, compensari, reesalonari sau alte tipuri de ajutor) sa fie cercetati inclusiv actionarii actuali ai acestor companii, indiferent de sectorul economic din care provin (petrolier, auto, contructii, financiar, metalurgic, etc)”, spune grupul.

Oficialii KMG mai subliniaza ca grupul isi desfasoara activitatile in acord cu prevederile legale interne si internationale, „reusind sa transforme rafinaria Petromidia in cea mai mare unitate de profil din România si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre”.

Rafinaria Vega Ploiesti este singurul producator de bitum din România si un important furnizor de produse petroliere de nisa. KMG International este, totodata, unicul producator de polimeri din România.

Valoarea totala a investitiilor realizate de Grup in România din 2007 pâna in prezent se ridica la peste 4 miliarde dolari, inclusiv achizitia pachetului de actiuni al fostului Grup Rompetrol, investitii care s-au reflectat si in economia interna (contributii la bugetul de stat – peste 12 miliarde dolari, impact direct si indirect asupra a 300.000 de beneficiari, exporturi – Rompetrol Rafinare este al doilea exportator al tarii).

Instanta suprema a hotarât, vineri, sa mentina sechestrul asigurator pe bunuri si actiuni ale companiilor Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions si Rompetrol Rafinare, pâna la suma totala de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari si aproape 35 de milioane de euro, in dosarul Rompetrol 2.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca nefondate, contestatiile formulate de Rompetrol Rafinare, KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions si Alexandru Nicolcioiu impotriva ordonantelor emise, la 6 mai 2016, de procurorii DIICOT. Decizia instantei supreme este definitiva.

Tot vineri, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a fost pus sub urmarire penala, fiind acuzat de complicitate la delapidare, in dosarul Rompetrol 2, potrivit unor surse judiciare.

Pe 24 mai, DIICOT a transmis Parchetului instantei supreme referatul si documentatia din care rezulta ca patru fosti ministri sunt suspectati de comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la delapidare.