Romania bate toata Europa intr-un domeniu cheie(iul. 1, 2014)

Romania a devenit unul dintre cele mai mari centre din UE pentru afaceri IT, datorita fortei de munca bine pregatite si costurilor scazute, in contextul unui deficit urias de specialisti la nivel european, ceea ce ar putea oferi economiei romanesti „o strategie de exit” dupa 24 de ani de tranzitie.

Cu peste 64.000 de specialisti IT, Romania este lider in Uniunea Europeana dupa numarul de angajati in sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, si ocupa locul al saselea la nivel mondial, potrivit datelor companiei americane de cercetare Gartner, citate intr-o analiza Bloomberg.

Principalele atuuri ale Romaniei sunt forta de munca bine pregatita si costul scazut al serviciilor IT, potrivit Gartner.

Programatorii pot castiga pana la 4.000 de euro pe luna cu program incarcat de lucru, mai putin daca opteaza pentru mai multa flexibilitate, insa oricum salariile depasesc de cateva ori venitul mediu pe economie.

In ultimii 10 ani, peste 50 de companii din sectorul inaltei tehnologii si-au deschis birouri in Romania, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel.

In Europa, cererea pentru specialisti in sectorul IT este uriasa si va continua sa creasca. In prezent, continentul sufera un deficit de peste 300.000 de angajati in acest sens, care va creste la 500.000 pana in 2015, potrivit lui Danny Gooris, senior regional manager la Oracle Academy in Bruxelles.