Romania ar urma sa fie impartita in 8 regiuni. Unde vor fi capitalele regiunilor?(feb. 9, 2013)

Romania va avea 8 regiuni – Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud si Sud-Est, fiecare dintre acestea fiind formata din doua sau mai multe judete. In plus, regiunile vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, transmite Mediafax, citand un proiect de lege care prevede acest lucru.

Potrivit documentului mentionat de Mediafax, teritoriul national al Romaniei va fi impartit in 8 regiuni, cu resedintele la Bucuresti, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Braila, Timisoara, Craiova, Calarasi, iar fiecare regiune va fi formata din doua sau mai multe judete. Regiunile prevazute de proiectul citat sunt:

Regiunea Bucuresti-Ilfov – municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti;

Regiunea Centru – judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu resedinta in municipiul Alba Iulia;

Regiunea Nord-Est – judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, cu resedinta in municipiul Piatra Neamt;

Regiunea Nord-Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca;

Regiunea Vest: judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, cu resedinta in municipiul Timisoara;

Regiunea Sud-Vest: judetele Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj, cu resedinta in municipiul Craiova;

Regiunea Sud: judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, cu resedinta in municipiul Calarasi;

Regiunea Sud-Est: judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, cu resedinta in municipiul Braila.

Conform agentiei de presa, regiunile vor fi unitati administrativ-teritoriale in care se va exercita autonomia regionala si in care se vor organiza si functiona autoritati ale administratiei publice regionale. De asemenea, documentul citat de Mediafax prevede ca autoritatile administratiei publice centrale si regionale exercita competente exclusive ale statului, competente partajate (stat-regiune), in cazul in care ambele niveluri pot legifera, dar legile nationale prevaleaza in caz de conflict, precum si competentele exclusive ale autoritatilor administratiei publice regionale.

Proiectul stabileste si functionarea Consiliului regional, care „se alege pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa”. Presedintele Consiliului Regional reprezinta regiunea in raporturile cu tertii, convoaca si conduce sedintele consiliului regional si dispune masurile necesare pentru pregatirea si desfasurarea in bune conditii a acestora, exercita functia de ordonator principal de credite, coordoneaza si controleaza realizarea activitatilor de investitii, raspunde de buna functionare a administratiei publice regionale, asigura respectarea prevederilor Constitutiei, punerea in aplicare a legilor, a decretelor presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului, a hotararilor consiliului regional, precum si a altor acte normative.

In proiect se mai arata ca fiecare regiune isi va stabili un buget multianual, care trebuie aprobat si actualizat in fiecare an, si care este elaborat avand in vedere planificarea regionala. De asemenea, pe langa fiecare consiliu regional se va infiinta, organiza si functiona un Consiliu Consultativ Economic si Social, organism cu rol consultativ.

In plus, in fiecare regiune va functiona cate o agentie pentru dezvoltare regionala, organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care functioneaza in domeniul dezvoltarii regionale.