Romania a incalcat legislatia comunitara privind achizitiile publice(ian. 28, 2012)

Romania nu a respectat normele europene in materie de achizitii publice la incheierea unui contract atribuit de Primaria sectorului 3 a Municipiului Bucuresti, informeaza un comunicat de presa al Executivului European. Astfel, forul European a solicitat statului roman sa respectele normele UE in materie de achizitii publice.

Contractul, in valoare de aproximativ 110 milioane euro, a fost atribuit sub forma unui acord-cadru cu o durata de patru ani, fara ca Primaria sectorului 3 sa acorde candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor. Mai mult, CE subliniaza ca autoritatea locala a modificat in cursul procedurii anumite elemente obligatorii din anuntul de participare, printre care criteriile de selectie, fara a proceda la publicarea modificarilor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), acestea fiind comunicate numai la nivel national.

De asemenea, Comisia estimeaza ca primaria nu a putut efectua o evaluare obiectiva a ofertelor, acordul-cadru fiind atribuit unui candidat a carui oferta continea numeroase nereguli in ceea ce priveste preturile si termenele propuse. In opinia Comisiei, explicatiile suplimentare furnizate de ofertantul care a castigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor mentionate.

“Din aceste motive, Comisia considera ca Romania a incalcat normele europene in materie de achizitii publice. Solicitarea adresata Romaniei de catre Comisie ia forma unui aviz motivat – a doua faza in cadrul procedurii UE in constatarea neindeplinirii obligatiilor. In cazul in care Romania nu ia masurile necesare pentru a se conforma normelor UE aplicabile in materie de achizitii publice in termen de doua luni, Comisia va putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene”, se arata in documentul CE.